fbpx
Uutiset

Perintöverotusta on aika päivittää

Virkakautensa puolivälissä oleva maan hallitus ei aio puuttua valtakaudellaan perintöverotukseen. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) sanoi sunnuntaina Yleisradion pääministerin haastattelutunnilla, ettei hallitus lämpene vaateille perintöverotuksen keventämiseksi saati sen kokonaan poistamiseksi.

Asia nousi hieman yllättäen poliittiseen keskusteluun viime viikolla, kun kevätistuntokauttaan aloitteleva eduskunta keskusteli hallituksen keskeisistä tavoitteista kuluvalle vuodelle. Suurimman oppositiopuolueen kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen vaati ykskantaan koko perintöverosta luopumista.

Perintö- ja lahjaverotus on tyypillinen rangaistusvero. Valtio nappaa automaattisesti yli 3 400 euron arvoisista perinnöistä ja lahjoista osansa. Veron suuruus riippuu edunsaajan ja antajan sukulaisuussuhteesta. Rintaperilliset pääsevät vähemmällä kuin kaukaiset sukulaiset tai sellaiset perinnönsaajat, jotka eivät ole lainkaan sukua omaisuuttaan testamentanneelle.

Vasta viime vuosina tavalliset suomalaiset ovat alkaneet saada tuntuviakin perintöjä, rahaa, arvopapereita, kiinteistöjä ja irtainta omaisuutta. Kansalaisten vauraus ja varallisuus ovat kohonneet, yhä useampi kuolinpesä on varsin varakas. Hiljalleen eläkkeellejäävät suuret ikäluokat perivät nyt vanhempiaan. Tavallisissa palkkatöissä työuransa tehneillekin on kertynyt omaisuutta, perintö ei enää ole vain harvojen ja valittujen etuoikeus.

On kuitenkin perustelua kysyä, tarvitseeko eläkkeelle siirtyvä, 60 ikävuoden molemmin puolin oleva, itsekin sangen vauras joukko esimerkiksi omien vanhempiensa asuntoja. Saattaisi olla viisasta siirtää perintö yhden sukupolven yli isovanhemmilta suoraan lastenlapsille. Nuoret opiskelevat pitkään ja ovat työelämään siirtyessään valmiiksi velkaisia. Heidän tulonsa eivät läheskään aina riitä omistusasunnon hankkimiseen. Siksi isovanhemmilta saatu perintö tulisi todelliseen tarpeeseen.

Perintövero tuottaa valtion kassaan vuosittain noin puolen miljardin euron summan valtiotalouteen. On luonnollista, ettei kansalaisten ansiotuloverotusta keventänyt hallitus kovin innokkaasti luovu varmasta ja helposta verokohteesta. Jo syksyn budjettiriihen aikana valtiovarainministeri Antti Kalliomäki (sd.) tokaisi, että tämän hallituksen veronkevennykset on nyt tehty.

On ilmeistä, että lähivuosina perintöveron tuotto kasvaa. Omaisuuden, erityisesti asuntojen ja metsien arvot ovat olleet jo pitkään jatkuvassa kasvussa. Kehitys soisi hyvän mahdollisuuden päivittää myös perintöverotusta.

Lähiomaisille ohjautuvia perintöjä voisi kohdella nykyistä helläkätisemmin valtiontalouden siitä suuremmin kärsimättä. On toki kohtuutonta, jos perinnönsaajan on tehtävä velkaa kyetäkseen ottamaan vastaan vanhempiensa jättämän omaisuuden.

Jos valtio ei henno kokonaan luopua perintöverosta, se olisi kuitenkin syytä päivittää rintaperillisten eduksi.

Menot