Uutiset

Perjantain siivouspaniikki vaihtui lauantain lakkiaisiin

Kiurujen perheessä lakkiaispäivää on valmisteltu jo toukokuun puolesta välistä saakka. Pari päivää ennen h-hetkeä pakastin pullistelee herkuista ja talon nuoriso siivoaa paikkoja juhlakuntoon.

Lauantaina ja sunnuntaina Kiurujen on tarkoitus vain nauttia juhlahukusta, hyvästä ruoasta ja vieraiden seurasta.

Varsinainen juhlakalu, Tiia Kiuru, on osallistunut juhlien valmisteluun aktiivisesti. Kun MS-tautia sairastavalle äiti-Kristinalle liikkuminen on jo hankalaa, on Tiia sisarineen jynssännyt paikat kiiltäviksi.

– Tiia on tehnyt paljon, itse olen osallistunut leipomiseen, Kristina Kiuru kertoo.

Juhlat vasta
sunnuntaina

Kiurujen talossa juhlia vietetään vasta sunnuntaina, kun tuttavat ja kyläläiset saapuvat onnittelemaan uutta ylioppilasta. Lauantaina Kiurut lähtevät koulun juhlan jälkeen Lopen Eräsavulle, jossa juhlia vietetään suvun voimin.

Tiian lisäksi juhlakaluja on paikalla muitakin: neljä serkkua, joista yksi valmistuu lähihoitajaksi ja kolme merkonomeiksi.

– Juhlia vietetään yhdessä, koska muuten olisimme joutuneet kiertämään samoja kemuja, Kristina Kiuru kertoo.

Lauantain tarjottavat on tilattu 50 hengen juhlaväelle pitopalvelusta. Sunnuntaiksi vieraita on kutsuttu noin 40. Näin isoja juhlia talossa ei ole ennen vietettykään. Tiian ja hänen sisarensa rippijuhlissa vieraita oli noin 20-30.

Kohokohta
vanhemmillekin

– Onhan se vanhemmillekin sellainen kohokohta, nämä lakkiaiset. Lukion käyntiä olen seurannut vierestä, eikä se kyllä mikään helppo koulu ole ollut. Päivät ovat olleet pitkiä ja työtä riittänyt, Kristina Kiuru miettii.

Tyttären suoritukseen äiti on tyytyväinen, kuten on Tiia itsekin. Pitkästä matematiikasta kirjoitettu eximia ilahdutti erityisesti.

Jäätelökioskilla kesäpestiään tekevä Tiia sai työpaikalta vapaata viikonlopun lisäksi torstain ja perjantain. Perjantaille jäi perusteellisen siivouksen lisäksi täytekakkupohjien ja mustikkamuffinssien leipominen.

– Siivous piti jättää perjantaille näiden nelijalkaisten takia, Tiia naurahtaa.

Kolmen kissan lisäksi perheeseen kuuluu kaksi koiraa. Siivouksesta suunniteltiin perusteellista, tosin jos jotain jäi tekemättä, ei sitä jääty suremaan.

– Osa ikkuinoista on pesty, loppuja ei enää ehditä millään pesemään, Kristina toteaa.

Sunnuntai vieraille Kiurut tarjoavat ruoan ja kahvit. Ruokapöydän antimet, kermaperunat, sienisalaatti ja liha on tilattu pitopalvelusta, kahvipöydän makeat taas leivottu itse. Kahvin kanssa tarjotaan vuokapullia, mustikkamuffinseja, mansikkakakkua ja hannatädin pipareita.

Perjantaina piti lähteä myös viimeisille ostoksille ruokakauppaan sekä juhlavaatteita etsimään.

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic