Kolumnit Uutiset

Persujen mopo karkasi

Äkikseltään saattaisi näyttää siltä, että hämäläiset perussuomalaiset, torpatessaan suositun hattulalaisvaltuutetun Aarre Lindemanin pääsyn eduskuntaehdokkaaksi, ovat juuri niin rasistisia kuin heistä puhutaan. Kuntavaalien ääniharava Taksi-Aaretti kun on taustaltaan romani.

Rasismista ei ole ollenkaan kysymys, vaan puolueen kellokkaiden häikäilemättömästä pyrkimyksestä silottaa omaa tietään eduskuntaan.

Puolue on aina korostanut erojaan vanhoihin puolueisiin. Totta joka sana, se on härskiydessään ylivertainen.

Mopo karkasi kokemattomien käsistä, riita syveni sovittamattomaksi ja Hattulan perussuomalaiset erotettiin määräajaksi piirin jäsenyydestä. Samalla osastolta vietiin puheoikeus eduskuntavaalien ehdokasasetteluun.

Tapaus on erittäin harvinainen. Vuosikymmeniä sitten, kun osapuolijako kävi kuumimmillaan Suomen kommunistisessa puolueessa, sitä puhdistettiin erottamalla osastoja.

Vanhimmat sosiaalidemokraatit ja poliittista historiaa tuntevat muistavat puoluehajaannuksen vuodet sekä TPSL:n nousun ja tuhon.

Hämäläispersujen likaisten temppujen osasto toimii sekä Hattulan valtuustoryhmässä että piirihallituksessa. Siinä on vain kuusi jäsentä, joista suurin osa on ehdokkaana.

Piirihallitus peukaloi kevään jäsenäänestyksen tulosta pudottamalla ehdokkuudesta kymmenenneksi tulleen janakkalalaisen Seppo Hauta-ahon sekä yhdeksänneksi sijoittuneen Kalle Aaltosen.

Heidän ohitseen ehdokkaaksi pääsivät Maarit Tuomi ja kokonaan listan ulkopuolelta Heidi Selenius.

Hattulan ääniharavaa Lindemania ja kahta muuta paikallisosaston ehdottamaa nimeä ei kelpuutettu erottamisprosessin takia edes jäsenäänestykseen.

Kun ehdokkaat sijoitetaan kotipaikkansa mukaan vaalipiirin kartalle, Hämeenlinnasta eduskuntaa pyrkii kolme perussuomalaista, mutta Hattulasta tai Janakkalasta ei ketään.

Siksi ei voi millään välttyä ajatukselta, että piirin ehdokkaana olevat johtohenkilöt, mukaan lukien hämeenlinnalainen varapuheenjohtaja Lulu Ranne, siivosivat tempuillaan kovat kilpailijansa listalta ja omivat koko seutukunnan kotikentäkseen.

Erityisen mielenkiintoinen ja toistaiseksi laajasti tuntematon rooli on hattulalaisvaltuutettu Hannu Kaskelalla (ps.). Hän on myös Hämeen persujen piirisihteeri.

Mikä hänen osuutensa oli hattulalaisten erottamisessa ja kuinka hän vei eteenpäin paikallisosastonsa esitystä kolmesta ehdokkaasta jäsenäänestykseen?

Mihin toimiin piirisihteeri aikoo ryhtyä motivoidakseen kotiosastonsa keväällä vaalityöhön? Into ja sitoutuminen puoluetyöhön ei koetun päähän potkimisen jälkeen voi Hattulassa olla kovin korkealla.

Hämeenlinnasta ja koko seudulta eduskuntaan pyrkii persukolmikko Kari Ilkkala, Lulu Ranne sekä Ismo Soukola, jonka kansanedustajana ei tarvinnut karsia jäsenäänestyksessä. Asetelma lupaa kiivasta vaalitaistelua paitsi puolueiden välillä myös niiden sisällä.

Ehdokaslistan manipuloinnista huolimatta kaikki kolme eivät varmasti yllä kansanedustajiksi. Lienee tarpeetonta toistaa, millainen on ahneen loppu.

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic