Uutiset

Perttu Pesä lomailee Verstas-näyttämöllä

Apulaispormestari ja näyttelijä Perttu Pesä muistaa olleensa mukana ryhmäkuvassa, kun Hämeenlinnan teatterin Verstas-näyttämöä avattiin 20 vuotta sitten.

-Olin teatterikoulussa ja harjoittelijana täällä Hämeenlinnassa. Siinä seisoin Paalaskan (näyttelijä Raija Paalasen) vieressä, hän kertoo.

Verstaan avajaisnäytelmään Pesä ei osallistunut, mutta vuosien mittaan näyttämö tuli hyvinkin tutuksi. Hän oli kiinnitettynä Hämeenlinnan teatteriin 1993-97 ja vieraili täällä myöhemminkin näyttelijäosuuskunta Koitoksen tuotannoissa.

Tänä syksynä Perttu Pesä palaa pitkän tauon jälkeen Verstaan lavalle, kun hän esiintyy 20. lokakuuta ensi-iltansa saavassa näytelmässä Neiti Julie.

Martti Töttölän ohjaama versio August Strindbergin klassikkonäytelmästä on aivan uudenlainen tulkinta draamasta, joka on täynnä petosta ja hyväksikäyttöä.

Pianisti Jussi Liimatainen improvisoi näytelmän musiikin. Hän lupaa, että joka esitys tulee olemaan hiukan erilainen. Verstaan 20-vuotisjuhlanäytelmässä esiintyvät lisäksi Sinikka Salminen ja Johanna Reilin.

Ensi vuonna ?johtajaksi

Näyttelijä Perttu Pesä (vihr.) on toiminut Tampereen apulaispormestarina vuodesta 2009. Hämeenlinnan teatterin harjoituksiin hän uhraa kesälomansa.

-Onhan tämä minulle aika tyypillistä, että ottaa yhdestä paikasta lomaa päästäkseen toiseen töihin, hän sanoo.

Luottamus- ja virkauransa rinnallakin Pesä on ohjannut vähintään yhden esityksen vuosittain, joten aivan kokonaan hän ei ole vieraantumassa teatterimaailmassa.

-Ohjauksissa saa määrätä itse aikataulut. Näyttelijänä niihin on hankalampi vaikuttaa, hän sanoo.

Joulukuun alussa Perttu Pesän pesti vaihtuu. Hän siirtyy Tampereen uuden tapahtumatoimiston vetäjäksi. Sen tehtävänä on houkutella kaupunkiin urheilun ja kulttuurin suurtapahtumia.

Kantaesitys vie ?Luoteisväylälle

Syyskuun kantaesitys johdattaa katsojat Luoteisväylälle. Veera Tyhtilä käsikirjoittamaa ja Hannu Matti Tyhtilän ohjaamaa esitystä kuvataan äidin ja tyttären rakkaustarinaksi.

Luoteisväylä toimii vertauskuvana myös nuoren tytön tulevaisuudenhaaveille. Lisäksi tarina sivuaa ekologisia ongelmia.

Musiikkia ja runsaasti visuaalisia elementtejä sisältävä näytelmä saa kantaesityksensä 15. syyskuuta.

Syysharmauden nujertamiseen teatteri tarjoaa farssin Älä pukeudu päivälliselle. Sen ensi-ilta on 8. lokakuuta.

Loviisan tarinan esittelevä Niskavuori-näytelmä jatkaa ohjelmistossa kolmatta kauttaan. Syksyn näytökset alkavat olla täynnä, mutta näytelmää esitetään myös kevätkaudella 2012. (HäSa)

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic