Uutiset

Perttu Pesän teatterivierailu menee vuoden kesälomasta

 

Äiti oli teatterin kuiskaaja, isä teatteriohjaaja. Kaksivuotiaana televisiossa Hanski-show´ssa, viisivuotiaana Helsingin kaupunginteatterissa koe-esiintymisessä (jossa puhui Jarno Hiilloskorven ympäri, ja sai kaksi kaveriaankin mukaan). Ulosanti oli siis kohdallaan jo tenavaiässä.

Eipä paljon kovemmalta pohjalta voi ponnistaa teatterimaailmaan.

– Mutta siitä ei äiti pitänyt, kun viisivuotiaana päiväkotipenskana pääsimme kavereiden kanssa mukaan kaupunginteatterin esitykseen tuon kuuluisan koe-esiintymisen jälkeen. Pauhasi, että vai sinäkin teatteriin, hämeenlinnalaisille vuosien varrella tutuksi tullut Perttu Pesä selvittää oman ammattiuransa aivan perimmäisiä taustoja.

Nykyisin Tampereen apulaispormestarina työskentelevä Pesä ei nykyisin ehdi osallistua teatterimaailmaan omakohtaisesti kuin pienissä pätkissä.

– Tähän näytelmän harjoitussessioon käytän kesälomani, Pesä selvittää vierailuaan August Strindbergin näytelmässä Neiti Julie. Verstaan 20-vuotisjuhlaesityksenä on versio, jollaista ei kaikista lukuisista näytelmän toteutuksista huolimatta ole ikinä ennen nähty.

Joulukuun alussa Pesä aloittaa Tampereen kaupungin tapahtumatoimiston johdossa. Työ vaatii paljon matkustamista, joten piipahdukset teatteritöihin ovat jatkossa enemmän arvailujen varassa.

Esiintymistaito osa johtamista
Jo pitkän taipaleen teatterissa ja kameran edessä tehnyt Pesä sanoo tenavaiän jälkeen rakastuneensa teatterissa suomen kieleen, sen monimuotoisuuteen ja vivahteikkuuteen, sekä tunteiden ilmaisumahdollisuuteen.

– Onhan se aika veikeää, kun jonkun englannin sanan voi kääntää suomeksi kymmenellä eri sanalla. Synonyymeja löytyy valita asti. Ja jokaisella on aina erilainen vivahde-ero. Huikeaa!

Näyttelijän työ on Perttu Pesän mielestä pitkälle myös vuorovaikutustaitojen käyttöä sekä psykologista tutkimista.

– Vuorovaikutustaitojen hallitseminen on pahimmillaan jopa vaarallinen kyky! Ihmistä voi viedä ja ohjailla. Esiintymistaito on yksi johtamisen perusvälineistä, Pesä selvittää.

Nykyisin politiikan kentässä työskentelevänä Pesä naurahtaa kysymykseen, voiko näitä taitoja hyödyntää myös sillä saralla:

– Ei niistä kyvyistä ainakaan haittaa ole!

Vanhempana häpeämättömyyttä
Perttu Pesä on teatterimaailman moniottelija, sillä näyttelemisen lisäksi hän on ohjannut ja käsikirjoittanut. Tv-sarja Puhtaat valkeat lakanat toi näyttelijän kasvot lähes jokaiseen suomalaiseen kotiin. Pesä tunnetaan myös teatterin irrottelijana, komedioiden vahvana moottorina.

– Komedioissa korostuu rytmin merkitys, mikä on kaikessa esiintymisessä erittäin olennainen asia. Itse toki viihdyn komedioissa. Pesä painottaa hyvän harjoituksen merkitystä lopputulokseen.

‧– Kun se on riittävän hyvin harjoiteltu, niin kaikki näyttää äärimmäisen helpolta.

Hän pohtii näyttelijän työtä myös niin, että nuorempana opetellaan näyttelemään mahdollisimman hyvin, mutta hieman vanhempana tulee oivallus:

– Kun oppii vain olemaan roolissa, kaikki soljuu vaivattomasti. Näytteleminen ei enää näy katsomoon.

Pesä ottaa esimerkin hyvästä harjoituksesta:

– Barack Obama harjoitteli virkaanastujaispuhetta viikon ajan neljän kouluttajan kanssa. Lopputulos näytti siltä, että mies puhuu luontevasti tuosta vain, vaikka jokainen sana, ilme ja tauko oli tarkkaan opeteltu. Obama oppi olemaan roolissa.

Nuori näyttelijä on Pesän mielestä rohkea heittäytyessään täysillä roolihahmoonsa, vanhempana se on jo pelkkää häpeämättömyyttä.

Perttu Pesä on toiminut koko ikänsä teatterin ay-kentässä. Seuraavana oli vuorossa Tampereen kunnallispolitiikka, jossa työtehtävät vaihtuvat pikapuoliin tapahtumatoimiston johtajuuteen.

– Se tietää seikkailua kaikilla mahdollisilla tapahtumakentän foorumeilla urheilun MM-kisoista kulttuuritapahtumiin ja konferensseihin. Työtä riittää jatkossa ainakin tarpeeksi, Pesä pohtii.

Apulaispormestarina työviikot ovat keskimäärin yli 70-tuntisia, joten ei ihme jos mies äityy toteamaan:

– Onneksi työn puolesta rintaan laitetaan nimilappu. Lapsetkin tietävät kuka tuo mies on!

Juttu julkaistiin Hämeenlinnan Viikkouutisissa 21.10.2011.

Päivän lehti

26.1.2020