Uutiset

Perunaa ja leipää ei jätetä

Tero Mäenpää ja Janne Salonen nauravat vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle.

Moni popsii liikaa hiilihydraatteja. Niinpä tuhannet suomalaiset ovatkin alkaneet välttellä leipää, perunaa ja pastaa. Lisäksi he kieltäytyvät sokerista ja korvaavat lisukkeet salaatilla ja kasviksilla.

Kuuluuko vähähiilihydraattinen ruokavalio Lounaskahvila Hermannissa lounastavien Tero Mäenpään ja Janne Salosen arkielämään?

– Tuon oli pakko olla vitsi, miehet hörähtävät nauruun.

– Eikö se nyt muka näy päälle.

Miehet eivät innostu hiilihydraattihapatuksesta. He syövät mieluusti perinteistä kotiruokaa, vaikka siihen sisältyisikin kuinka paljon hiilihydraatteja.

Lounaalla lautaset tyhjenivät kanarisotosta, joka sai molempien kehut.

– Lautanen on tyhjä. Terveisiä äitille, kaikki on syöty.

Miehet ihmettelevät hiilihydraattien välttelijöitä, jotka kieltäytyvät perunasta ja leivästä. Niin Mäenpäälle kuin Saloselle maistuu perunan lisäksi leipä, jonka päälle Mäenpää sipaisee margariinia voin sijaan.

Liiallisesta sokerinkäytöstä vaahtoaminen saa tylyn tuomion. Mäenpää ottaa aina lounaan päälle jälkiruokaa.

– Tykkään kiisseleistä ja hedelmistä, ne ovat hyvä kruunu ruoan päälle, hän selittää.

– Mä kruunaan ruoan tupakalla, Salonen naurahtaa.

Voin sijaan kasvisrasvaöljyä

Lounaskahvila Hermanni vetää työpaikkaruokailijoita. Ruoassa vilisee hiilihydraatteja, mutta rasvalla ei mässäillä. Tarjoilija Eeva Mansikka nimittäin kertoo, että ruokaan käytetään pelkästään kasvisrasvaöljyä.

– Emme käytä voita ollenkaan, vaikka voista tulisi paremmanmakuista ruokaa.

Hermannin asiakkaista 99 prosenttia on miehiä. Suosikkiruoka on sen mukainen.

– Se on lihapullat ja perunamuussi.

Kun kerran asiakaskunta koostuu miehistä, Hermannissa ei paljon kasvisruokaa valmisteta. Mansikka kertoo, että yhteen aikaan lounaspaikassa tehtiin paljon kasvisruokaa, mutta menekki ei ollut hääppöinen. Kasvissyöjää ei kuitenkaan käännytetä ovelta, sillä Mansikka lupaa lounasruoan järjestyvän heillekin. (HäSa)