fbpx
Uutiset

Peruskoulutus kuuluu yhteiskunnalle

Valtioneuvosto päätti viime torstaina pitkään jahkailtuaan myöntää opetusluvat seitsemälle perusopetusta antavalle yksityiskoululle. Erityisesti kristilliset koulut ovat herättäneet kiistoja hallituksen sisällä. Opetusministeri Antti Kalliomäki (sd.) olisi hylännyt jokaisen anomuksen perusteenaan, että kristillisten koulujen opetus on liian tunnustuksellista. Ministeri myöntyi kuitenkin määräaikaisiin jatkolupiin. Jo toiminnassa olevat koulut saavat jatkaa.

Suomessa peruskoulutus on kuntien vastuulla. Nykyinen järjestelmä luotiin 1970-luvulla, ja sen arvostelu on ollut ajoin ankaraakin. Peruskoulun sanottiin tasapäistävän oppilaat, latistavan lahjakkuudet ja torjuvan yksilöllisyyden. Kriittiset puheet eivät ole matkan varrella tyystin laantuneet, mutta toki vähenneet.

Suomalaista koulutusjärjestelmää arvostetaan maailmalla ehkä enemmän kuin kotimaassa. Ulkomailta käydään hakemassa mallia ja oppia siitä, kuinka kansanopetus laadukkaasti, edullisesti ja tehokkaasti järjestetään.

Tulokset puhuvatkin puolestaan. Monissa kansainvälisissä selvityksissä perusopetuksemme listataan maailman ehdottomaan kärkeen kuuluvaksi. Usein on sanottu, että ilman kunnon koulujärjestelmää Suomessa ei olisi Nokian kaltaisia menestystarinoita. Arvioita ei ole mitään syytä kiistää tai edes kysenalaistaa.

Perusteet yksityiskouluille ovat usein uskonnollisia eli niitä puolustetaan ja myös vastustetaan hyvin tunnepitoisesti. Uskonnonvapaus on toki kansalaisoikeus muiden joukossa. Meillä ei ole koulupakkoa, kenenkään ei tarvitse laittaa lastaan kunnan ylläpitämään peruskouluun. Mutta oppivelvollisuus on lakisääteinen ja kuntien on vastattava siitä, että jokainen kykyjensä mukaan myös täyttää velvollisuutensa.

Yksityiskouluissa saa opetusta alle kaksi prosenttia kouluikäisistä. Ne eivät millään tavalla kavenna peruskoulujen mahtiasemaa. Toisaalta ne tarjoavat vaihtoehtoisen oppimisympäristön ja niissä opetuksen painopisteet poikkeavat tavanomaisesta.

Mikäli yksityiskoulut pärjäävät omillaan, pelkästään maailmankatsomuksellisista tai aatteellisesta syistä niiden toimintaa ei pidä kahlita. Niitä ei kuitenkaan pidä rahoittaa verovaroista yhtään enempää, mitä laki edellyttää. Suomessa ei tarvita päällekkäistä tai rinnakkaista koulujärjestelmää eikä sellainen ole edes taloudellisesti mahdollista. Kunnilla ja valtiolla on täysi työ ylläpitää opetuksen taso ja saatavuus edes nykyisissä mitoissaan.

Kaikki uskonnolliset yhteisöt voivat opettaa jäseniään ja heidän lapsiaan aivan niin paljon, kuin he sitä haluavat. Yhteiskunnan tehtävänä on antaa mahdollisimman laadukasta perusopetusta jokaiselle oppivelvollisille.

Hattulan kiivaan koulukeskustelun tiimellyksessä on nostettu esiin ajatus yksityiskoulun perustamisesta kunnan koulujen rinnalle. Ennenkuin sellaisen puuhaajat etenevät asiassa yhtään enempää, heidän kannattaa tarkoin selvittää, mihin he ovat ryhtymässä.

Monissa kansainvälisissä selvityksissä perusopetuksemme listataan kuuluvaksi maailman ehdottomaan kärkeen.

Menot