Uutiset

Peruspalveluiden säästöliekki ajaa lapsiperheet erityispalveluiden asiakkaiksi

Tutkimus: Sijaishuollon tarve kasvanut Kanta-Hämeessä

Erityistukea tarvitsevien lasten ja nuorten määrä on kasvussa Kanta-Hämeessä, selviää Etelä-Suomen lääninhallituksen tuoreesta tutkimuksesta.

Avohuollon tukitoimien käyttö on kasvanut Kanta-Hämeessä vuosina 1998-2002 liki puolella, 46 prosenttia.

Vuonna 2002 eniten lapsia oli avohuollossa Riihimäellä ja Hauholla, jossa määrä liki viisinkertaistui vuoteen 1998 verrattuna. Myös Rengossa avohuollon piirissä olevien lasten määrä kasvoi rajusti.

Myös sijaishuollon tarve on lisääntynyt huomattavasti. Kanta-Hämeessä sijoitettujen lasten osuus kaikista lapsista kasvoi 26 prosenttia vuodesta 1998 vuoteen 2002.

Ongelmat siirtyvät erityispalveluihin

Etelä-Suomen lääninhallitus arvioi tukea tarvitsevien lasten määrän kasvaneen 40 prosentilla, kun samaan aikaan lapsiperheiden ennaltaehkäiseviä palveluita – esimerkiksi kotipalvelua ja päivähoitopalveluita – on vähennetty 40 prosentilla.

Etelä-Suomen lääninhallituksen lääninsosiaalitarkastaja Kristiina Hehku laskee, että peruspalveluiden kiristymisen myötä ongelmat ovat siirtyneet erityispalveluiden puolelle.

– Ei tätä oikein muuten voi tulkitakaan, kun vähennykset ja sijaishuollon kasvu ovat isoja, Hehku sanoo.

Hämeenlinna suurkuluttajien joukossa

Paikkakuntakohtainen avohuolto- ja sijoitustilanne vaihtelee suuresti. Esimerkiksi Ypäjällä ei vuonna 2002 ollut yhtään sijoitettua lasta, kun taas Forssassa heitä oli toiseksi eniten koko läänissä.

Lapsiperheille tarjottujen palveluiden käyttö keskittyy noin kolmasosaan läänin kunnista, ja eniten niitä käytetään suurissa kunnissa. Lääninhallituksen tutkimuksessa niin kutsuttujen lasten- ja nuorten palveluiden suurkuluttajien joukkoon kuuluu Kanta-Hämeessä vain Hämeenlinna.

Hehku arvioi nykyisen tilanteen olevan seurausta 1990-luvun laman aikana säästöliekille painettujen peruspalveluiden hitaasta elpymisestä.

-Perheitä on tuettava ajoissa, etteivät tilanteet pääse kriisiytymään niin, että tarina päättyy huostaanottoon, Hehku sanoo.

Päivän lehti

14.8.2020