fbpx
Uutiset

Perussuomalaiset äänestettiin eduskuntasalin oikealle laidalle – tuolileikkiäänestys päättyi luvuin 128 – 37

Eduskunnan suuressa salissa jouduttiin tiistaina äänestämään istumajärjestyksestä. Puolueet eivät päässeet järjestyksestä sopuun ryhmien välisissä neuvotteluissa, kuten yleensä on tavoitteena.

Perussuomalaiset vastustivat muiden aietta siitä, että heidät siirrettään salin oikealle laidalle ja Rkp muuttaa keskemmälle.

Perussuomalaiset jäi kuitenkin aika yksin äänestyksessä, joka päättyi luvuin 128 – 37. Poissa oli 33 edustajaa ja yksi äänesti tyhjää. Keskustelu kesti noin kaksi tuntia.

Istumajärjestyksestä sukeutui jupakka, kun Rkp ilmoitti haluavansa pois salin oikealta laidalta. Rkp on aikanaan sijoitettu oikealle, koska aiemmin on tarvittu tulkkeja. Tulkkeja ei enää tarvita, joten liberaali Rkp haluaisi pois oikealta laidalta.

Perussuomalaisille ehdotettiin siirtymistä salin keskivaiheilta oikealle, mitä puolue kuitenkin vastustaa. Täysistunnon puheissa monet Perussuomalaiset kansanedustajat puhuivat “tuolileikistä”, jonka he kokivat kiusaamiseksi.

– Meitä kohdellaan epäreilusti. Olemme kuitenkin eduskunnan toiseksi suurin puolue. Miksi eivät esimerkiksi kokoomus ja Rkp vaihda paikkaa, kansanedustaja Leena Meri (ps.) puhui.

Istumajärjestyksestä on yleensä päätetty yksimielisesti. Puhemiesneuvosto esitti tiistaina täysistunnolle, että puolueet järjestäytyisivät oikealta käsin järjestykseen: Perussuomalaiset, kokoomus, kristillisdemokraatit, Rkp, keskusta, Liike Nyt, vihreät, Sdp ja Vasemmistoliitto.

– Mistään mallista ei olisi syntynyt puolueiden kesken yksimielisyyttä. Pohjaa haettiin EU:n parlamentin ja Pohjoismaiden neuvoston istumajärjestyksestä, joka on kaikille puolueille näillä foorumeilla käynyt. Miksi sama järjestely ei nyt käy eduskunnassa Perussuomalaisille, Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi.

Perussuomalaiset kokivat, ettei heitä kunnioiteta tarpeeksi.

– Oikealla laidalla on kyllä ihan hyvä istua, mutta tässä on kyse kunnioituksen puutteesta, kansanedustaja Mika Niikko (ps.) totesi.

Eduskunnassa on tarkoitus mahdollistaa, että tv-kameroita sijoitetaan salin laidoille niin, että myös oikean laidan kansanedustajat pääsevät paremmin kuviin. Nykyisin salin oikea laita jää jonkin verran medialehterin katveeseen.

Monessa puheenvuorossa todettiin se, ettei kina istumapaikoista tee hyvää eduskunnan arvovallalle.

 

- Oikealla laidalla on kyllä ihan hyvä istua, mutta tässä on kyse kunnioituksen puutteesta, kansanedustaja Mika Niikko (ps.) totesi. Kuvat: Joel Maisalmi
– Oikealla laidalla on kyllä ihan hyvä istua, mutta tässä on kyse kunnioituksen puutteesta, kansanedustaja Mika Niikko (ps.) totesi. Kuvat: Joel Maisalmi

 

Perussuomalaiset pitävät perinteestä

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio hämmästeli muiden puolueiden halua tehdä muutoksia istumajärjestykseen. Perussuomalaiset esitti Tavion johdolla perinteistä istumajärjestystä, jossa Rkp olisi jäänyt oikealle.

– Perussuomalaiset kuuluu poliittiseen keskustaan. Se selviää esimerkiksi Taloustutkimuksen raportista. Rkp tai sen edeltäjä on istunut oikealla laidalla yli sata vuotta. Perussuomalainen puolue on yleensä ollut keskellä. Konservatiiveina kannatamme tämän tradition jatkumista. Mitään järkeviä vasta-argumentteja ei tälle kuultu. Esimerkiksi vasemmistopuolueet haluavat yhä olla vasemmalla, Tavio kertoi medialle.

Tavio pitää huolestuttavana kehityksenä, jos EU:n parlamentin istumajärjestys määrittelee myös Suomen eduskunnan järjestystä.

– Nyt eduskunnan arvo muodostuu symbolisesti EU:n parlamentin alaiseksi, hän harmittelee.

Kysymys istumajärjestyksestä on sikäli historiallinen, että myös Perussuomalaisten edeltäjä SMP vastusti 1970-luvulla puolueen paikkojen siirtämistä salin oikealle puolelle.

Smp olisi halunnut paikkansa Sdp:n ja keskustan väliin, mutta puolue hävisi taiston puheenjohtajansa Veikko Vennamon kiivaasta vastustuksesta huolimatta.

Perussuomalaisten närkästys sai ymmärrystä kokoomuksen Wille Rydmanilta.

– Jos yhteisymmärrystä ei synny, pitäisi mennä perinteisellä pohjalla. Nyt syntyy ikävä ennakkotapaus ja sama näytelmä voi jatkua, kun istumapaikkoja taas jaetaan. Lisäksi monikansallisissa parlamenteissa istumapaikat jaetaan eri tavalla kuin eduskunnassa, Rydman puhui.

Menot