fbpx
Uutiset

Perussuomalaiset ja muu oppositio hiillostivat hallitusta EU:n elpymisrahastosta – "Ei yhteisvastuullista velkaa eikä tulonsiirtounionia"

Eduskunnan kyselytunnilla käytiin torstaina läpi kansallistunnetta värisyttäviä teemoja EU:n tukien ja hävittäjähankkeen kautta.
Valtiovarainministeri Katri Kulmuni vakuutti, ettei elpymisrahasto mene läpi sellaisenaan. Kuva: Arttu Laitala
Valtiovarainministeri Katri Kulmuni vakuutti, ettei elpymisrahasto mene läpi sellaisenaan. Kuva: Arttu Laitala

Eduskunnan kyselytunnilla liikuttiin EU-budjetin ja maanpuolustuksen kysymyksissä.

Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila aloitti tivaamalla, aikooko hallitus hyväksyä EU-komission ehdotuksen 750 miljardin euron elpymisrahastosta.

– Onko nyt oikea aika ja paikka sanoa ei?

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) toimi kyselytunnilla sairaana olevan pääministerin Sanna Marinin (sd.) sijaisena.

– Paketti ei tule menestymään sellaisenaan, vaan siitä tullaan neuvottelemaan, vakuutti Kulmuni.

Junnila muistutti, että Suomi pystyy itse estämään elpymisrahaston toteutumisen tai jäämään sen ulkopuolelle, sillä kaikkien EU-maiden on hyväksyttävä rahasto.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) toi esiin, ettei EU ole normaalioloissa.

– Olemme yhä poikkeusoloissa. Maanosa voi syöksyä syvään lamaan.

Tuppurainen vaati Suomelta yhteistyökykyä EU:ssa.

Orpolta ymmärrystä

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaati Suomea tekemään yhteistyötä tiukkaa talouskuria vaativien “Hansa-maiden” kanssa, kun pakettia neuvotellaan Suomelle paremmaksi. Orpo kuitenkin suhtautui rahastoon rakentavasti.

– On hyvä, että se tulee osaksi EU-budjettia. Siitä tulee demokraattinen ja läpinäkyvä.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Essayah puolestaan kritisoi, että elpymisrahasto rikkoo EU:n perussopimuksen keskeisiä kohtia.

– Kristillisdemokraatit ei tule hyväksymään yhteisvastuullista velkaa eikä tulonsiirtounionia.

Hallituspuolue vihreiden Satu Hassi muistutti kysymyksessään, että suuri osa paketista ohjataan ilmastonmuutosta hillitseviin investointeihin, joita EU tekisi muutenkin.

– Lyödään kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Kanerva huolissaan hävittäjistä

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) oli kiinnittänyt huomiota siihen, että osa kansanedustajista on alkanut esittää hävittäjähankinnan lykkäystä ja budjetin pienentämistä. Hän vaati hallitusta kertomaan linjansa.

Valtiovarainministeri Kulmuni totesi, että vaikka hallitus sopeuttaa ohjelmaansa monelta osin koronaviruksen takia, hävittäjähankkeeseen ei kosketa. Hän muistutti, että Hornet-hävittäjät pystyttiin hankkimaan 1990-luvun laman aikana. Nyt on kyse hankinnasta 2060-luvulle asti.

– Sitä ei voi heitellä edestakaisin.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoi, että uskottavat Puolustusvoimat tarvitsevat toimivat ilmavoimat.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki tunnisti itsensä Kanervan kuvailusta ja piti vaikutusvaltaansa kohteliaisuutena.

– Olisi erikoista, jos Suomen historian kalleimmasta hankkeesta ei voisi käydä kriittistä keskustelua.

Arhinmäki muistutti, että hävittäjähanketta ovat kyseenalaistaneet myös monet suomalaiset, kun koronaviruksen säästökohteita on kysytty.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho piti kriittistä keskustelua tervetulleena, mutta tosin ihmetteli vasemmistoliiton linjaa.

– Vaikka vasemmisto ei halua sijoittaa kymmentä miljardia euroa maanpuolustukseen, sillä ei ole ongelmaa sijoittaa samaa summaa Saksan ja Ranskan pankkien tukemiseen, sanoi Halla-aho viitaten Suomen tuleviin vastuisiin elpymisrahastossa.

Menot