fbpx
Uutiset

Perussuomalaiset julkistivat lisää nimiä

Perussuomalaiset kolminkertaistaa ehdokasmääränsä Hämeenlinnassa. Kun viime kuntavaaleissa neljä vuotta sitten puolue pyrki Hämeenlinnan valtuustoon 15 ehdokkaan listalla, tällä hetkellä koossa on 40 ehdokasta.

– Lisääkin on tulossa. Loput nimeämme syyskuun puolivälissä, kertoo puolueen Hämeen piirin puheenjohtaja Antero Niemelä.

Perussuomalaisilla on tällä hetkellä Hämeenlinnan valtuustossa kolme edustajaa: Niemelä, kansanedustaja Ismo Soukola sekä diplomi-insinööri Lulu Riikonen. Riikonen valittiin valtuustoon neljä vuotta sitten kokoomuksen riveistä, mutta hän loikkasi kevättalvella perussuomalaisiin.

Puolue ilmoitti viime keväänä kunnallisvaalitavoitteekseen kymmenen paikkaa. Niemelän mukaan tavoitetta on nyt hieman hinattu ylöspäin.

– Sen verran kova vauhti on päällä, että sanotaan kymmenestä ylöspäin, siis toistakymmentä. Toki vaalit täytyy käydä ensin, Niemelä sanoo.

Välikysymys sai…vaihtamaan leiriä

Perussuomalaisten perjantaina julkistama ehdokaslista sisältää runsaasti uusia kasvoja. Listalla on Soukolan lisäksi kolme muutakin poliisia: eläkkeellä oleva ylikonstaapeli Jorma Pipatti, konstaapeli Hanna Raita ja ylikonstaapeli Kimmo Savolainen.

Savolainen oli neljä vuotta sitten ehdolla vihreiden riveistä, mutta äänimäärä ei ensimmäisellä yrittämällä riittänyt valtuustoon saakka. Myös kauppateknikko Kauko Viljakainen on vaihtanut puoluetta hiljattain.

– Liityin sosialidemokraatteihin vuonna 1979, mutta en koskaan ollut puolueen toiminnassa aktiivinen. Viime kesänä eduskunnan välikysymyskeskustelua seuratessa kypsyin puolueen tapaan painostaa perussuomalaisia. Yleensä jos jotakin vainotaan tarpeeksi, kansan tuki kääntyy painostettavan puolelle. Näin minullekin kävi, Viljakainen kertoo päätöksensä taustoista.

Ehdokkaaksi hän päätti lähteä saatuaan tukea lähipiiriltään.

– Hämeenlinnassa pitää saada poikki kokoomuksen ja demareiden klikki, joka sanoo muille, että olkaa te hiljaa, me tiedetään nämä asiat. Jos perussuomalaiset siinä onnistuu, pääsevät muutkin vaikuttamaan asioihin, Viljakainen uskoo.

Naisia vajaa neljännes

Perussuomalaisia on pidetty miesvaltaisena puolueena. Näin on Hämeenlinnassakin, vaikka 40 ehdokkaan joukkoon mahtuukin kahdeksan naista. Listalla on myös kaksi pariskuntaa: Carita ja Jan Anders Pietiläinen sekä Marja-Elina Aho ja Petteri Toivio.

Mukana on paljon työikäistä väkeä, mutta myös eläkeläisiä. Nuorinta kaartia edustaa 18-vuotias opiskelija Janne Liukkonen, kun taas joukon seniori on 76-vuotias eläkeläinen Erkki Terälä.

Lähihoitaja Marko Laakso on tuttu nimi naapurikunnasta, sillä mies istui kolme vuotta perussuomalaisten ainoana edustajana Janakkalan valtuustossa ennen muuttoaan Hämeenlinnaan. Laakso luopui paikastaan Janakkalassa vuosi sitten.

Ehdokkaista suurin osa asuu kantakaupungin alueella. Lammilta tulee kolme, Rengosta ja Hauholta kaksi ja Kalvolasta ja Tuuloksesta yksi ehdokas.

Kunnallisvaalit järjestetään 28. lokakuuta. (HäSa)

Menot