fbpx
Uutiset

Perussuomalaiset lykkäsi presidenttiehdokkaan valintaa värikkäiden vaiheiden jälkeen

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ehdotti, että päätös presidentinvaaleihin osallistumisesta ja mahdollisesta ehdokkaasta lykätään puoluevaltuustolle.

Ehdotus voitti puoluekokouksessa suurella äänten enemmistöllä sen jälkeen, kun äänestysmenettelystä ja siitä, mistä äänestetään, oli ensin sekoiltu pahemman kerran.

Perussuomalaisten puoluekokous hylkäsi sunnuntaina sääntömuutoksen, joka olisi suoraan antanut puoluevaltuustolle puoluekokouksen ohella mahdollisuuden nimetä presidenttiehdokas.

Voimaan jääneiden sääntöjen mukaan presidenttiehdokkaan asettamisesta tai jonkun toisen ehdokkaan tukemisesta päättää puoluekokous tai puolueneuvosto puoluehallituksen esityksestä.

Tästä kävi puhujapöntössä muistuttamassa puolueen entinen puheenjohtaja Raimo Vistbacka.

Puoluevirkailija Matti Putkosen mukaan puoluekokous voi kuitenkin delegoida presidentinvaaleista päättämisen puoluevaltuustolle.

Tyytyväisyyttä Sauli Niinistöön

Halla-ahon mukaan hän ja suurin osa suomalaisista on enemmän tai vähemmän tyytyväisiä presidentti Sauli Niinistön toimintaan presidenttinä.

– Tietysti häntä verrataan edeltäjäänsä. Toisaalta Sauli Niinistö on melko säästeliäästi ottanut kantaa asioihin, jolloin hän on myös välttänyt tekemästä suuria virheitä.

Perussuomalaisten presidenttiehdokkaan pitäisi Halla-ahon mielestä erottua profiililtaan Sauli Niinistöstä, jotta oman ehdokkaan asettaminen olisi mielekästä.

– Ei ole mielekästä asettaa pelkkää köyhän miehen Sauli Niinstöä kilpailemaan Sauli Niinistön kanssa ja häviämään. Presidentinvaalit syövät puolueen resursseja, ja eduskuntavaalitkin ovat tulossa pian.

Sääntömuutos tyrmättiin

Perussuomalaisten sääntömuutosesitys sai kokouksessa osakseen ankaraa kritiikkiä, ja se hylättiin selvin numeroin.

Osa katsoi esityksen halventavan jäsendemokratiaa, koska puoluekokous valitsisi puoluehalitukseen viisi jäsentä ja piirieliitti 15.

Uusien sääntöjen epäiltiin myös olleen valmisteltu rajoittamaan uuden puheenjohtajan valtaa.

Ministerivalinnoista olisi nimittäin jatkossa päättänyt puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän yhteiskokous puheenjohtaja esityksestä. Tähän saakka ministerivalinnat ovat käytännössä olleet puheenjohtajan hyppysissä.

Sääntötoimikunnan puheenjohtaja Lasse Lehtinen kiisti, että sääntömuutos mitenkään liittyisi puheenjohtajan vaihdokseen.

Halla-aho sanoi, että hän olisi kyllä pystynyt elämään myös sääntöuudistuksen kanssa.

Arvostelijoiden mukaan sääntömuutoksia ei ollut myöskään kierrätetty kentällä, ja kenttäväki sai esityksen tiedoksi puoluelehden sivuilta vasta viikko sitten.

Sebastian Tynkkysen mukaan uusi sääntömuutosprosessi olisi aloitettava suuremmalla porukalla välittömästi.

Menot