fbpx
Uutiset

Perussuomalaiset säästäisi maahanmuutosta ja kehitysavusta – polttoaineveron korotus peruttaisiin

Perussuomalaiset esitteli vaihtoehtobudjettinsa. Puolueen esitys on Rinteen hallituksen budjettiesitykseen verrattuna 194 miljoonaa euroa ylijäämäinen.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio esitteli puolueen vaihtoehtobudjetin. Kuva: Mauri Ratilainen/arkisto
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio esitteli puolueen vaihtoehtobudjetin. Kuva: Mauri Ratilainen/arkisto

Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetin suurimmat säästöt, 315 miljoonaa euroa tulevat turvapaikanhakijoiden vastaanotto- ja kotouttamismenoista. Lisäksi puolue säästäisi turvapaikanhakijoiden oikeusavusta ja laittomasti maassa olevien sosiaalihuollosta. Kehitysyhteistyön rahoja perussuomalaiset vähentäisi 300 miljoonaa euroa.

Perussuomalaiset kertoi vaihtoehtobudjettinsa tiedotustilaisuudessa puolueen tavoitteena olevan lopettaa kokonaan humanitaarisista syistä tapahtuva maahanmuutto. Se on kuitenkin vaikeaa toteuttaa, koska Suomen maahanmuuttopolitiikka perustuu kansainvälisiin sopimuksiin.

Jos perussuomalaiset saisi tehdä budjetin, niin tuulivoiman tuista häviäisi 229 miljoonaa euroa. Muita yritystukia puolue karsisi yhtä paljon kuin Rinteen hallitus eli sata miljoonaa euroa. Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Tavion mukaan tukia karsittaisiin vaikka juustohöylällä, jos puolueet eivät pääsisi muusta sopuun.

Perussuomalaiset olisi omien sanojensa mukaan valmis säästämään myös poliittisesta kähminnästä. Erityisavustajia ja valtiosihteereitä karsittaisiin ja poliittisten nuorisojärjestöjen tukea leikattaisiin.

Kotitalousvähennystä ei leikattaisi

Hallituksen suunnitteleman polttoaineveron 250 miljoonan euron korotuksen perussuomalaiset peruisi. Peruutettavien listalle perussuomalaiset laittaisi myös hallituksen esittämän kotitalousvähennyksen leikkauksen. Jos leikkaus peruttaisiin, niin valtion menot kasvaisivat 92 miljoonaa euroa.

Verotukseen perussuomalaiset tekisi monia muutoksia hallituksen esitykseen verrattuna. Työtulovähennystä nostettaisiin hallituksen esitystä enemmän ja lapsivähennys palautettaisiin.

Eläkeläisten asemaa on Tavion mukaan parasta parantaa verotuksen kautta. Perussuomalaiset esittää alle 1500 euron eläkkeitä saaville niin sanottua puoliväli-indeksi, jotta eläkkeet seuraisivat paremmin palkkakehitystä kuin nyt taitetun indeksin perusteella tapahtuu.

Rahaa hoivaa ja hoitoon

Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetissa 0,7 hoitajamitoitus tulisi voimaan jo elokuun 2020 alussa, kun hallitus kaavailee hoitajamitoitusta kevääksi 2023.

Eduskuntaryhmän varapuheenjohtajan Arja Juvosen mukaan hoitajamitoitus saataisiin voimaan, kun valtio lisäisi 50 miljoonaa euroa kuntaosuuksiin hoitohenkilökunnan palkkaamiseksi ja lisäksi kymmenen miljoonaa euroa sekä ammattikouluille että ammattikorkeakouluille koulutuksen aloituspaikkojen lisäämiseksi.

Lisäksi Juvosen mukaan tarvittaisiin täsmä toimia hoitajien työolojen parantamiseksi, jotta muihin töihin menneet hoitajat palaisivat alalle.

Omaishoitoa perussuomalaiset edistäisi säätämällä omaishoidon tuen verovapaaksi.

Perussuomalaiset esittäisi myös lisää resursseja poliisille, rajavartiolaitokselle ja hälytyskeskuksille.

Eduskunta keskustelee keskiviikkona

Vaihtoehtobudjetissa on kyse siitä, mihin oppositiossa olevat puolue käyttäisi valtion rahat ensi vuonna ja mistä se hankkisi varat haluamiinsa kohteisiin. Kristillisdemokraatit esitti oman vaihtoehtobudjettinsa jo lokakuun lopussa ja kokoomus aikoo esitellä omansa ensi viikolla.

Eduskunta keskustelee perussuomalaisen eduskuntaryhmän, kokoomuksen eduskuntaryhmän, kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän ja Liike Nyt -eduskuntaryhmän vaihtoehtobudjeteista ensi viikon keskiviikkona pidettävässä täysistunnossa.

Menot