fbpx
Uutiset

Perussuomalaiset säilyttäisi asumistuen

Perussuomalaiset aikoo ajaa hallituksen budjettiriihessä voimakkaasti sitä, että hallitus kohtuullistaisi päätöstään lakkauttaa eläkeläisten erillinen asumistuki.

– Asia on meille vaikea. Päätökselle pitää tehdä jotain nyt, kun sen kohtuuttomat vaikutukset ovat selvillä. Nostamme lei­kkausten kohtuullistamisen varmasti esille ensi viikolla hallituksen budjettiriihessä, arvioi puolueen keskeinen vaikuttaja Kotkassa, jossa perussuomalaiset aloitti tiistaina eduskuntaryhmänsä kesäkokouksen.

Toinen perussuomalainen vaikuttaja huomauttaa, että muitakin hallitusohjelmaan toukokuussa kirjattuja asioita on muutettu vaikutusten selvittämisen jälkeen.

– Siinä ei ole järkeä, että pienituloisia eläkeläisiä ajetaan toimeentulotuen piiriin, hän toteaa.

He eivät halua puhua mahdollisesta leikkauksen kohtuullistamisesta nimillään, koska asian valmistelu on kesken. Lännen Median tietojen mukaan sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän (ps.) pöydällä on useita vaihtoehtoja, joilla päätöstä voidaan muuttaa.

– Yleistä asumistukea koskevaan lainsäädäntöön voidaan sisällyttää pykäliä, jotka koskevat eläkeläisiä. Vanhasta lainsäädännöstä voidaan esimerkiksi säilyttää jotain. Kyllä keinoja löytyy, toinen lähteistä toteaa.

VASTA HALLITUKSEN budjettiriihessä selviää, hyväksyvätkö keskusta ja kokoomus leikkauspäätöksen muuttamista.

Lännen Media kertoi lauantaina, että eläkeläisten taloudellinen asema heikkenee Suomessa huomattavasti vuosina 2016–2019.

Kelan tilasto- ja tutkimusosastot ovat saaneet valmiiksi laskelmansa siitä, miten pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ohjelmaan kirjatut indeksileikkaukset, asumistuen muutos ja takuueläkkeen korotus vaikuttavat eläkeläisten toimeentuloon.

Raportissa arvioidaan, että jo ensi vuonna käytettävissä olevat reaalitulot pienenevät 85 prosentilla eläkeläiskotitalouksista verrattuna tilanteeseen, jossa muutoksia ei tehtäisi. Asumistukea saa noin 182 000 eläkeläistä.

Tutkijat laskevat, että yli 42 000 saajan kohdalla asumistuki pienenee dramaattisesti, yli 100 eurolla kuukaudessa. Lähes 40 000 saajalla kuukausittainen menetys kohoaa 50–100 euroon. Kokonaan asumistuen menettää noin 8 000 eläkeläistä, kun asumistukijärjestelmää yhtenäistetään.

– Nämä luvut avasivat silmämme, eräs perussuomalainen kuvailee sisäistä keskustelua, jota puolueen eduskuntaryhmässä on käyty.

KOTKASSA PERUSSUOMALAISTEN kansanedustajat saivat tunnin verran mediavalmennusta Perussuomalainen-lehden päätoimittajalta Matias Turkkilalta.

Turkkila kertoi kansanedustajille, miten hänen mielestään pääsee julkisuudessa ”puhuvaksi pääksi”.

”Asiantuntijuus. Vaatii karismaa (sitä voi opetella). Ole lämmin! Puhu ja kirjoita suomea”, kuuluivat Turkkilan esityksen kiteytykset.

Turkkila painotti, että perussuomalaisten on ymmärrettävä, miten ”megafoniefekti toimii”.

– Venytämme jatkossakin poliittisen korrektiuden rajoja, mutta viestinnän yhtenäisyys ja selkeys ovat tärkeitä asioita, kun olemme valtionhoitajapuolue, arvioi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho.

Asiasanat

Menot