fbpx
Uutiset

Perussuomalaiset vihjailivat euroerosta, kokoomus ahdisti EU-yhteisvastuulinjasta - Eurooppa-ministerin vastaus: "Kalman katkuisia kaikuja"

Kokoomus vaati hallitusta kertomaan, mihin koronaviruksen tartuttavuustasoon epidemian hallinnan strategia tähtää. Pääministerin mukaan hallitus seuraa R0-luvun ohella muitakin epidemian piirteitä.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) puolustivat hallituksen EU-politiikkaa. Suomi ei kuulu blokkeihin vaan suhtautuu rakentavasti yhteistyöhön muiden EU-maiden kanssa. Arkistokuva täysistunnosta 29. huhtikuuta. Kuva: Heikki Saukkomaa
Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) puolustivat hallituksen EU-politiikkaa. Suomi ei kuulu blokkeihin vaan suhtautuu rakentavasti yhteistyöhön muiden EU-maiden kanssa. Arkistokuva täysistunnosta 29. huhtikuuta. Kuva: Heikki Saukkomaa

Oppositio hyökkäsi hallituksen kimppuun, kun eduskunnan torstain kyselytunnilla keskusteltiin EU:n yhteisistä koronapandemian seurausten rahoitusratkaisuista.

Perussuomalaisten kansanedustajien mielestä Suomi on väärässä joukossa EU:n jäsenenä ja erityisesti euroalueessa. Kansanedustajien Jani Mäkelän ja Toimi Kankaanniemen mielestä hallituksen pitäisi varautua jo euron hajoamiseen.

Hallitukselta kitkerimmät kommentit sai perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Tavion arvio, että Suomea ollaan koronakriisin varjolla ajamassa yhteisvastuuseen taloudellisesti leväperäisesti toimineiden Etelä-Euroopan maiden veloista.

Eurooppa-ministeri Tytti Tuppuraisen (sdp) mielestä Tavion puheissa koronakriisin varjolla tehtävistä yhteisvastuupäätöksistä on “kalman katkuinen kaiku”.

– Koronakriisi on koko maailmaa koskeva kriisi. On EU-maiden yhteinen etu, että vaikeuksiin joutuneita autetaan, sanoi Eurooppa-ministeri.

Kulmuni: Linja sama kuin edellisillä hallituksilla

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puolestaan kysyi, onko Suomen linja suhteessa EU-maiden yhteisvastuuseen muuttunut, kun Suomi ei ole Hollannin rinnalla vaatimassa tiukkaa talouskuria ja jokaisen jäsenmaan vastuuta omasta taloudestaan.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) vastasi, että linja on sama kuin edellisillä hallituksillakin. Jokainen maa hoitaa itse oman taloutensa ja yhteisvastuulliset velat ovat ehdollisia. Jos lainoja annetaan, niiden käyttöön liittyy yhteisesti sovittuja ehtoja.

Hallituspuolueiden edustajat tyytyivät kiihkeän keskustelun aikana olemaan pääasiassa hiljaa.

Sosialidemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kuitenkin huomautti, että pahinta myrkkyä euroalueen vakaudelle on luoda kuvaa, että Suomi olisi eroamassa eurosta.

Hallitusta vaadittiin kertomaan koronastrategian tavoitteesta

Loppuosa kyselytunnista oli varattu korona-aiheisille kysymyksille.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaati useaan otteeseen pääministeri Sanna Marinia (sd.) kertomaan, mihin tartuttavuuslukuun hallitus koronastrategiassaan tähtää.

– Sen kertominen lisäisi turvallisuuden tunnetta ja kansalaiset uskaltaisivat tehdä vapaa-aikaa koskevia päätöksiä, perusteli Orpo.

Pääministeri vastasi, että hallitus seuraa useita eri tekijöitä, joiden perusteella koronaepidemian hallintaan liittyviä toimia säädetään.

Hänen mielestään ei ole yhtä yksinkertaista totuutta, eikä myöskään yhtä lukua, johon hallitus koronatoimissaan nojaa, vaikka sellaista ihmiset toivoisivatkin.

Koronaviruksen tartuttavuusluku R0 on ollut keskeinen rajoitustoimia säätelevä tunnusluku. Suomessa luku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan tällä hetkellä alle 1. Se tarkoittaa, että yksi tartunnan saanut tartuttaa vähemmän kuin yhden henkilön.

Alhaiseen R0-lukuun on päästy fyysisten kontaktien vähentämistoimilla. Aiemmin R0-luvun arvioitiin olevan 2–3.

Menot