fbpx
Uutiset

Perussuomalaisten mielestä uudet eduskuntavaalit olisivat olleet palvelus demokratialle – "Kansa ei äänestänyt Marinia pääministeriksi"

Keskustan vallanhimosta tuli vihervasemmistohallituksen kasassa pitävä liima, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio arvosteli.
Perussuomalaisten Ville Tavion mukaan Rinteen hallituksen eroaminen sekä uuden hallituksen muodostaminen osoittautuivat silkaksi poliittiseksi teatteriksi. Kuva: Mauri Ratilainen/arkisto
Perussuomalaisten Ville Tavion mukaan Rinteen hallituksen eroaminen sekä uuden hallituksen muodostaminen osoittautuivat silkaksi poliittiseksi teatteriksi. Kuva: Mauri Ratilainen/arkisto

Perussuomalaisten mielestä olisi ollut palvelus demokratialle, jos Antti Rinteen (sd.) hallituksen eroilmoituksen jälkeen olisi järjestetty uudet eduskuntavaalit.

– Koska näin ei tehty, ei voida osoittaa, että tämä hallitus tai Sanna Marinin (sd.) pääministeriys ovat ansainneet kansan luottamuksen, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio arvosteli.

Hän sanoi, että Rinteen hallituksen kaaduttua käytiin jo toiset teatterimaiset hallitusneuvottelut.

– Demokratian kannalta on surkeaa, että sekä toiseksi suurin että kolmanneksi suurin puolue jätettiin pois, pääministerin valitsi kansan sijaan sosiaalidemokraattien puolue-eliitti, keskustan äänestäjät petettiin ja keskustan vallanhimosta tuli vihervasemmistohallituksen kasassa pitävä liima, Tavio luetteli.

Tavion mielestä kansa ei ole äänestänyt tämän hallituskokoonpanon puolesta eikä Sanna Marinia pääministeriksi.

– Marin ei käynyt eduskuntavaaleihin pääministeriehdokkaana ja mikäli olisikin käynyt, ei sdp todennäköisesti olisi pääministeripuolue.

Rinteen hallituksen eroaminen sekä uuden hallituksen muodostaminen osoittautuivat Tavion mukaan silkaksi poliittiseksi teatteriksi.

– Juuri eronnut ministeri Sirpa Paatero (sd.) nimitettiin heti takaisin ministeriksi, ennen kuin presidentti oli edes ehtinyt myöntää eroa. Antti Rinne taas hyppäsi suoraan varapuhemieheksi sen jälkeen, kun oli menettänyt luottamuksen. Tämä on täyttä kansan aliarviointia.

Tavio muistutti, että perustuslain mukaan ministereiden on oltava rehelliseksi tunnettuja Suomen kansalaisia.

– Kyse on kelpoisuusvaatimuksesta, jolla ei taida enää olla paljoakaan merkitystä. Politiikan uskottavuus on kriisissä.

“Ohjelmaa olisi pitänyt korjata”

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan hallituspuolueilla olisi ollut hyvä mahdollisuus korjata hallitusohjelmaa, mutta näin ei tehty.

– Suurin ongelma Marinin hallituksen ohjelmassa on se, että sen taloudellinen pohja pettää. Valtiovarainministeriön arvion mukaan nykyisellä kehityksellä julkinen talous on 5 miljardia alijäämäinen vaalikauden lopussa.

Työllisyystavoite on tällä hetkellä arvioiden mukaan 68 000 työllisen päässä.

– Surullista on, että kun teidän pitäisi tehdä työllisyystoimia, niin hallituksen talousarvioesitys heikentää työllisyyttä noin viidellä tuhannella.

Orpo sanoi, ettei tämä hallituspohja pysty tekemään ratkaisuja, joilla hyvinvointiyhteiskunta turvataan lapsillemme.

– Tämä on vakavin syy sille, miksi tulemme äänestämään huomenna hallituksen luottamusta vastaan.

Orpo esitti, että hallitus ei nauti eduskunnan luottamusta, koska hallituksen hallitusohjelma ei turvaa suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rahoitusta 2020-luvulla eikä kannusta suomalaisia ahkeruuteen ja itsensä kehittämiseen.

Hallituksen luottamuksesta äänestetään tiistaina.

Menot