fbpx
Uutiset

Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti vähentäisi velkaa 47 miljooonaa euroa - Tekisi säästöjä maahanmuutosta ja kehitysavusta

Polttoaineveroista napattaisiin pois yhteensä 350 miljoonaa.
Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Lulu Ranne ja puheenjohtaja Riikka Purra perussuomalaisten vaihtoehtobudjetin julkistamistilaisuudessa eduskunnassa Helsingissä. Kuva: Heikki Saukkomaa/ Lehtikuva

Perussuomalaiset laskevat, että heidän vaihtoehtobudjettinsa vähentäisi valtion menoja 728 miljoonaa euroa ja tuloja 681 miljoonaa. Valtion velanottotarve jäisi siten 47 miljoonaa pienemmäksi kuin hallituksen esityksessä.

Säästöihin lasketaan mukaan muun muassa kymmenen miljoonan leikkaus puoluetukeen, viisi miljoonaa poliittisilta nuorisojärjestöiltä sekä viisi miljoonaa erityisavustajien ja valtiosihteerien palkkauksesta.

Ilmasto- ja ympäristöministeriön menoista perussuomalaiset leikkaisivat yhteensä 60 miljoonaa.

Oikeuslaitoksen menoihin puolue osoittaisi 20 miljoonaa, rajavartiolaitokselle kymmenen ja Tullille viisi miljoonaa.

Lisämenoja tulisi myös muun muassa keliakiakorvausten kasvattamisesta kahdella miljoonalla, kahdesta miljoonasta ruoka-apujärjestöille ja samasta summasta diabeteslääkkeiden korvaamisesta pienituloisille. Omaishoidon tuen verotusta pitäisi keventää 20 miljoonaa ja tavoitteeksi tulisi ottaa tuen tekeminen kokonaan verovapaaksi.

Kevennystä verotukseen

Vaihtoehtobudjetissa esitetään lisämenoiksi muun muassa polttoaineverojen keventämistä yhteensä reilulla 350 miljoonalla eurolla, Yle-veron kevennystä 139 miljoonalla sekä pienten eläkkeiden verotuksen keventämiseen 41 miljoonaa euroa. Työtulovähennystä perussuomalaiset alentaisivat 151 miljoonalla eurolla.

Ravintola-alaa perussuomalaiset tukisivat kokeilemalla alueellisesti veromuutoksia. Ravintoedun arvo voitaisiin nostaa 13 euroon ja ruoan kotiinkuljetusten arvonlisäverokantaa alentaa 24 prosentista kymmeneen prosenttiin.

Lisää tuloja perussuomalaiset hankkisivat muun muassa keräämällä raskaalta liikenteeltä 40 miljoonan euron edestä tienkäyttömaksuja ja keräämällä suurilta säätiöiltä 65 miljoonaa euroa veroina niiden saamista pääomatuloista.

Perussuomalaisten hämeenlinnalainen kansanedustajan Lulu Ranne sanoo, että tärkeimpiä talouden tasapainottamisen kannalta ovat puolueen esittämät pitkän aikavälin toimenpiteet.

– Julkisen talouden korjaaminen on äärimmäisen tärkeää. Siihen tarvitaan vuosien tasapainottamisohjelma, keskustelu pelkistä leikkauksista on populistista.

Työperäistä maahanmuuttoa ei tarvitse helpottaa

Puolue esittää vaihtoehtobudjetissaan reilun puolen miljardin euron leikkausta kehitysavusta ja vajaan 300 miljoonan säästöjä maahanmuuttoon liittyvistä menoista.

Puolue esittää, että kehitysapua tulisi tulevaisuudessa maksaa vain ja ainoastaan budjetin ylijäämästä.

Maahanmuutossa perussuomalaiset esittää tavoitteeksi nolla turvapaikanhakijaa. Työperäisen maahanmuuton helpottamiselle ei puolueen mukaan ole tarvetta.

– Jos tällä hetkellä työelämän ulkopuolella reservissä olevia ei saada työllistettyä, niin olemme aika suurissa ongelmissa. Työhön kannustaminen ja omien kansalaisten aktivointi, siitä pitää lähteä, Ranne sanoo.

Täydennetty Lulu Ranteen kommenteilla 30.11. kello 12.28.

Menot