fbpx
Uutiset

Perussuomalaisten valvojaisten toinen päätähti ei ollut itse paikalla – Halla-aho: "Onnittelut Teuvolle, sinne jonnekin"

Perussuomalaisten molemmat Euroopan parlamenttiin nousevat mepit ovat uusia. Laura Huhtasaari saa sunnuntain tuloksen perusteella työkaverikseen Teuvo Hakkaraisen. Hakkaraisen menestys herättelikin muuten rauhallista valvojaisyleisöä sunnuntaina.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho onnitteli puolueen toista uutta europarlamentaarikkoa Laura Huhtasaarta puolueen vaalivalvojaisissa sunnuntaina Helsingissä. Kuva: Joel Maisalmi
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho onnitteli puolueen toista uutta europarlamentaarikkoa Laura Huhtasaarta puolueen vaalivalvojaisissa sunnuntaina Helsingissä. Kuva: Joel Maisalmi

Perussuomalaisten eurovaalivalvojaisissa Apollo Live Clubissa oli kaksi tähteä ylitse muiden.

Toinen heistä ei vain ollut paikalla.

Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen nousee Euroopan parlamenttiin sunnuntai-illan vaalituloksen perusteella. Häntä äänesti yli 28 000 suomalaista.

– Onnittelut Teuvolle sinne jonnekin, missä olet. Ilmeisesti et täällä, onnitteli perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho puheensa päätteeksi.

Teuvon nousu puolueen toiseksi europarlamentaarikoksi sai jo ennakkoäänten tulosjulkistuksen jälkeen yleisön huutamaan “Teuvo!”-kannatushuutoja.

– Kansan mies! kuului myös illan mittaan.

“Ei sinne kannata mennä harmaaksi massaksi”

Hakkaraisen ohella suuri huomio keskittyi puolueen ääniharavaan Laura Huhtasaareen. Huhtasaari sai iltakymmenen laskentatiedon perusteella yli 90 000 ääntä ja oli yksi Suomen ääniharavoista. Huhtasaari kuvaili omaa äänimääräänsä suureksi luottamuksen osoitukseksi.

– EU on jäsenvaltioitaan varten eikä jäsenvaltiot EU:ta varten, niin kuin se tällä hetkellä on, Huhtasaari kerto kiitospuheessaan.

Hakkarainen ja Huhtasaari ovat tämänhetkisten tietojen perusteella ottamassa paikan vastaan.

Vaalivalvojaisissa puolueen eurovaaliehdokas Sebastian Tynkkynen kuvaili sekä Huhtasaarta että Hakkaraista suorapuheisiksi poliitikoiksi.

– EU-parlamentti tarvitsee sen kaltaisia ihmisiä, jotka uskaltavat sanoa. Ei sinne kannata mennä harmaaksi massaksi, Tynkkynen kuvaili.

Tynkkynen itse jäi puolueen sisällä neljänneksi Huhtasaaren, Hakkaraisen ja Pirkko Ruohonen-Lernerin taakse. Hän oli itse tyytyväinen omaan menestykseensä. Puoli yhdentoista tuloslaskennan perusteella Tynkkynen sai yli 17 000 ääntä.

Tyytyväinen oli myös ehdokas Olli Kotro, vaikka hän ei tullutkaan valituksi. Euroopan parlamentissa työskentelevä Kotro oli julkisuudessa paljon varsinkin vaaleja edeltävällä viikolla.

– Ensikertalaisena olen kiitollinen jokaisesta äänestä, kertoi Kotro.

“Suuri laiva kääntyy hitaasti”

Perussuomalaisten vaalivalvojaisten tunnelma oli yleisesti rauhallinen.

Alkuillasta paikalla oli muutama kymmenen ihmistä, mutta valvojaisyleisöä kerääntyi illan mittaan Apollo Live Clubille.

Yleinen ilmapiirin jännitys johtui osin siitä, että puolue jännitti, saiko se kolmannen paikan Euroopan parlamenttiin. Perussuomalaisten kannatus oli viimeaikaisten yleisten gallup-mittausten valossa nousussa. Puolue jäi lopulta neljänneksi suurimmaksi Suomessa. Paikkamäärä pysyi nykyisessä kahdessa.

Jussi Halla-aho kuitenkin kuvaili tulosta perussuomalaisten kaikkien aikojen parhaaksi EU-vaalitulokseksi.

– Se [Kolmas paikka] olisi edellyttänyt, että käytännössä kaikki meitä eduskuntavaaleissa äänestäneet olisivat lähteneet liikkeelle. Tämä ei ehkä kokemusperäisesti ole helposti saavutettavissa, Halla-aho sanoi illalla.

Omassa puheessaan Halla-aho kertoi yleisölle, että tärkeintä puolueelle on, että kannatus kasvaa vaali vaalilta.

– Me ymmärrämme, että suuri laiva kääntyy hitaasti, hän totesi.

Kukitusten ja kiitospuheiden jälkeen valvojaisten suurella näytöllä vaihdettiin kanavaa nopeasti. Ylen vaali-ilta vaihtui pikaisesti jääkiekkoon.

Menot