Uutiset

Perussuomalaisten vanha ohjelma povaa kovia aikoja nykytaiteelle

Perussuomalainen ministeri vaikuttaa pian paljon valtion kulttuuriasioiden hoitoon ja muun muassa kulttuurin tukirahoihin. Perussuomalaisten vuoden 2011 eduskuntavaaliohjelman mukaan postmoderni taide ja nykytaide eivät kovin paljoa tukea saa, jos rahoja jaetaan tämän ohjelman mukaan.

– Tekotaiteelliset postmodernit kokeilut olisi syytä jättää taloudellisesti yksittäisten henkilöiden ja markkinoiden vastuulle. Valtion myöntämiä kulttuuritukirahoja on ohjattava siten, että ne vahvistavat suomalaista identiteettiä, ohjelmassa linjataan.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Perussuomalaisilla ei ollut kulttuuripoliittista ohjelmaa.

Kuuden vuoden takaisessa ohjelmassa korostetaan muun muassa Kalevalan merkitystä kansanperinteessä ja taiteilijoista ohjelmassa mainitaan Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela ja Jean Sibelius.

– Suomalaisen kuva- ja musiikkitaiteen tärkeimmät teokset ovat syntyneet parin viimeksi kuluneen vuosisadan aikana. Edelfeltin ja Gallen-Kallelan upeat maalausteokset sekä Sibeliuksen maailmankuuluisat sinfoniat ovat kansainvälisesti arvostettuja, mutta niiden merkitys osana jokaisen suomalaisen yleissivistystä on vähentynyt. Perussuomalaiset kokevat suomalaisen kulttuuriperinnön säilyttämisen olevan ensisijaista postmodernin nykytaiteen tukemiseen verrattuna, ohjelma linjaa.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic