Kolumnit Uutiset

Perustulo auttaisi työtöntä

Olisiko vihdoin kuunneltava asiantuntijoita?

Tällainen tulee mieleen, kun seuraa poliitikkojen puheita.

Työttömyyden torjumiseen esitetään keinoja mutu-tuntumalta ja puhutaan Tanskan mallista tai siitä, miten ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa pitäisi lyhentää.

Suomessa on yli 300 000 työtöntä. Avoimia työpaikkoja on alle 50 000. Valtaosa avoimista työpaikoista täyttyy vaivatta alta kuukaudessa.

Sitten löytyy aloja ja työpaikkoja, jotka eivät tahdo saada pätevää väkeä, tai ylipäätään tekijöitä.

Huippuosaajista ja erikoisammattilaisista on joillain aloilla satunnaisesti pulaa. Valitettavasti vain työttömistä ei välttämättä näihin tehtäviin löydy väkeä.

Ne avoimet työpaikat, jotka ovat pitkään auki, ovat usein palvelualoilla ja sijaitsevat pääkaupunkiseudulla. Työttömiä taas on paljon kehäkolmosen ulkopuolella, Helsingistä katsoen maaseudulla.

Helsingin vuokria ei heikosti palkatuilla palvelualoilla kykene helposti maksamaan, ja sopivista vuokra-asunnoistakin on pulaa. Muuttoa työn perässä maaseudulta kasvukeskuksiin vaikeuttaa sekin, ettei torppaa syrjäkyliltä saa kaupaksi, eikä vuokralle.

Esimerkiksi Tanskassa tilanne on tässä suhteessa erilainen. Välimatkat ovat Suomeen nähden pienet, samoin asumisen hintaerot. Tanskassa pitää ottaa uusi työ-, opiskelu- tai harjoittelupaikka nopeasti työttömyyden alkaessa, koska ansiosidonnaisen turvan taso laskee nopeasti ja ammattisuojaa ei Suomen mallin mukaisesti ole.

Suomessa pitäisi tunnustaa avoimesti myös se, että etenkin pitkäaikaistyöttömissä on paljon sellaisia, jotka eivät avoimilla markkinoilla työllisty.

Heidän työpanoksensa ei vastaa työstä vaadittavaa hintaa. On myös pätkä- ja osapäivätöitä, jotka nyt jäävät tekemättä, koska työnteosta ei jää mitään käteen.

300 euron suojaosan jälkeen tuista leikkautuu valtaosa.

Myös itsensä työllistäminen käy vaikeaksi. Jos perustat toiminimen, menevät tuet, koska olet yrittäjä. Kannattaa nostaa tukia ja olla jouten.

Suomessa on jo kaksi vuosikymmentä puhuttu, miten perustulo poistaisi kannustinloukkoja.

Joissakin laskelmissa on päädytty siihen, ettei se maksaisi enempää. Työttömyys alenisi, heikosti palkattuja ja pätkätöitä kannattaisi aina ottaa vastaan.

Kannattaisi varmaan kokeilla.

Menot