fbpx
Kolumnit Uutiset

Perustulo on houkutteleva vaihtoehto

Perustulon kanssa on jahkailtu jo pari vuosikymmentä. Taisi olla vihreiden Osmo Soininvaara, joka ensimmäisenä idean lanseerasi.

Hän käsitteli aihetta muun muassa kirjassaan Hyvinvointivaltion eloonjäämisoppi.

Perustulo houkuttaa niin vasemmalla kuin oikealla.

Perustulo tarkoittaa sitä, että kaikille täysi-ikäisille maksettaisiin tietty summa. Se korvaisi periaatteessa kaikki muut yhteiskunnan tuet.

Perustulo purkaisi valtavat määrät byrokratiaa, lopettaisi tuhansia ja taas tuhansia julkisen puolen virkoja ja mahdollistaisi sen, että työn vastaanottaminen olisi kaikissa tilanteissa joutenoloa kannattavampaa taloudellisesti.

Perustulon kiivaimmat kannattajat vakuuttavat sen olevan kustannusneutraali, eli se ei maksaisi sen enempää kuin nykyinenkään järjestelmä.

Arviot perustuvat enemmän tuntemuksiin kuin tarkkoihin laskelmiin.

Juha Sipilän (kesk.) johtama hallitus haluaa perustulon ainakin kokeiluun. Todennäköisesti kokeilu olisi alueellinen. Ongelma on se, miten perustuslain pykälä ihmisen tasavertaisesta kohtelusta toteutuu.

Perustulo tulee aina vain ajankohtaisemmaksi, koska yhä useampi työ on epätyypillinen; joko muutamia tunteja päivässä, lyhytkestoinen tai työtä tehdään oman toiminimen kautta.

Jos nyt omistaa toiminimen, ei saa työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa. Tilanne on monin paikoin se, että enemmin kannattaa olla peruspäivärahalla kotona kuin ryhtyä itsenäiseksi ammatinharjoittajaksi omalla toiminimellä.

Miksi sitä ei sitten panna käytäntöön, jos kannattajia on paljon ja vastustajia vähän?

Monet poliitikot ja virkamiehet empivät, koska kuluista ja seurausvaikutuksista ei ole tarkkaa arviota.

Pohdintaa aiheuttaa sekin, miten vastikkeettoman perustulon jälkeen saadaan vaikeasti työllistyvät tai elämänhallintansa menettäneet tukitoimien piiriin.

Yhteiskunnalla on aina vastuu huono-osaisistaan.

Ei voi olla niin, että tuo vastuu ostetaan nyt rahalla eli perustulolla pois.

Puolueista SDP on harannut eniten perustuloa vastaan. Hämeenlinnalaiskansanedustaja Tarja Filatov nosti aikoinaan esiin juuri tämän seikan.

Se lienee sittenkin helpommin ratkaistavissa kuin monet muut perustulon edessä olevat ongelmat.

Menot