fbpx
Uutiset

Perusturvakin kaipaa visionäärejä

Vuokko Syväntö kantaa lounastarjottimen pöytään Wetterhoffin ruokalassa.

– Voidaan jutella samalla kun syön. Neljän lapsen äitinä olen tottunut siihen, että on tehtävä monta asiaa yhtä aikaa, hän sanoo.
Kalvolalainen perheenäiti opiskelee kolmatta vuotta Hamk:n ohjaustoiminnan koulutusohjelmassa. Sitä ennen hän ehti olla 10 vuotta kotona lasten kanssa.

– Minulla oli alunperin matkailualan koulutus. Kun aloin etsiä töitä äitiysloman jälkeen, huomasin, että siltä alalta ehtii kymmenessä vuodessa pudota kärryiltä täysin. Siksi oli hienoa, että pääsin opiskelemaan. Se sopii minulle ja koko perheelle, hän iloitsee.

Syväntö aikoo erikoistua terapeuttiseen ohjaustoimintaan eli hän saattaa työskennellä esimerkiksi kehitysvammaisten, vanhusten tai mielenterveyspotilaiden kanssa.

Perusturva vaikea paikka

Vuokko Syväntö on Kalvolassa kristillisdemokraattien kunnallisvaaliehdokkaana. Hän kertoo, että omat elämänarvot ratkaisivat puolueen valinnan. Hän oli listalla myös viime kunnallisvaaleissa, ja vaikkei valtuustopestiä tullutkaan, hän on istunut neljä vuotta Kalvolan perusturvalautakunnassa.

– Se ei ole helppo paikka, sillä rahat ovat tiukalla koko ajan. En yhtään ihmettele, että kuntien sosiaalijohtajat vaihtuvat usein, Syväntö sanoo.
Hän ajaisi valtuutettunakin perusturvaan liittyviä asioita eli esimerkiksi perheiden ja omaishoidon tukea. Hän pitäisi hyvänä myös sitä, että Kalvolassa alettaisiin maksaa lasten kotihoidontukeen kuntalisää.

– Olen huolissani perheistä, on niin monenlaista pahoinvointia. Ehkäisevään perhetyöhön tarvittaisiin työntekijöitä, sillä esimerkiksi huostaanotot tulevat kunnalle todella kalliiksi.

Syvännön isä on hoitanut Alzheimerin tautia sairastavaa vaimoaan, ja sitä kautta omaishoitajan työ on tullut tutuksi myös Vuokko Syvänölle.

– Hoidin äitiä kesällä kuukauden ajan, että isä sai vapaata ja pääsi vaikka kalaan.

Koulukeskus tulee tarpeeseen

Kalvolassa rakennetaan parhaillaan uutta koulukeskusta. Siihen viitaten Syväntö sanoo toivovansa, että päättäjät jaksaisivat miettiä myös muiden alojen kehittämistä.

– Tietyillä aloilla on helpompi olla visionääri kuin toisilla. Toivoisin, että esimerkiksi vanhustenhuoltoon ja perusturvaan laajemminkin paneuduttaisiin vastaavalla tarmolla.

Hänen mukaansa esimerkiksi perusturvassa laadittu vanhustyön strategia vesittyi, kun kunnanhallitus palautti sen uudelleen valmisteltavaksi, eikä sen konkreettisia ehdotuksia sitouduttu toteuttamaan.

Syväntö tähdentää kuitenkin, että koulukeskus tulee tarpeeseen Kalvolassa.

– Minulla ei ole mitään sitä vastaan.

Syväntö on kotoisin Heinävedeltä, ja hän päätyi Kalvolaan miehensä kanssa kuusi vuotta sitten.

– Mieheni opiskeli silloin Hämeenlinnassa, ja Kalvolasta asunto löytyi halvemmalla kuin kaupungista.

Perheen neljästä pojasta kolme on jo koululaisia, ja nuorimmainen on päivähoidossa.

Menot