Uutiset

Perusturvien ahdinko

Hämeenlinnan perusturvan toimitusjohtaja Erkki Torppa avasi keskustelun seutukunnan perusturvien tilasta ja tarpeista (HäSa 20.12).

Vanhuspuolen ongelma on, että hoivapaikat ovat täynnä, kansanterveystyön sairaalapaikat ovat täynnä, ja valtiovallan hoitojonojen purkamisoperaatio on ruuhkauttanut erityissairaanhoidon.

Mitähän tässä pitäisi tehdä?

Torppa ottaa esille kaksi asiaa: hallintokuntien yhdistämisen ja dementikot.

Olen seutuyhteistyön kannattaja, mutta ennenkuin kuntarajoja ja kunnantaloja poistetaan, asia pitäisi testata.

Muodostetaan kansanterveystyön kuntayhtymän alueen kuntien ja kaupungin perusturvalautakunnista sopimuslautakunta, joka huolehtii alueen perusturvan tehtävistä.

Jos suuruuden ekonomia toimii, palveluiden tuottaminen tehostuu, ja seutuyhteistyön syventämistä jatketaan. Jos ei, jatketaan entiseen malliin.

Joka tapauksessa tulevat investoinnit pitäisi tehdä yhdessä, niin kuin tämä dementiakeskus.

Lähes kaikki vanhukset voidaan hoitaa tehostetulla kotisairaanhoidolla kodissaan, vaikkakaan se ei välttämättä ole inhimillistä ja taloudellista. Mutta, mutta, hyväjalkaista dementoitunutta vanhusta ei voi lukita omaan kotiinsa.

Koska tarvitsemme uusia nettohoivapaikkoja pikaisesti, miksemme suunnittelisi seutukunnan yhteistä dementiakeskusta 50-100 vanhukselle. Sijaintikunta ei ole ongelma, jos kohta Kalvolakin olisi hyvä valinta.

Heikki Koskela

valtuutettu, perusturvalautakunnan puheenjohtaja (kesk.)

Kalvola

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic