fbpx
Uutiset

Perustuslain kiireellinen muuttaminen voi olla eduskunnan asialistalla lähiviikkoina - vihreää valoa perustuslakivaliokunnalta

Eduskunnan perustuslakivaliokunta näytti perjantaina vihreää valoa perustuslain muutokselle, joka mahdollistaa siviili- ja sotilastiedustelulakien säätämisen.

Valiokunnan mukaan välttämättömiä rajoituksia viestin salaisuuteen voidaan tehdä, kunhan se on mahdollisimman kohdennettua ja rajattua.

– (Tavallisen lain tasolla) on huolehdittava tiedonhankintatoimivaltuuksien yksilöimisestä, perustuslakivaliokunta arvioi perjantaina mietinnössään.

Hallituksen mielestä perustuslakia olisi muutettava kiireellisessä menettelyssä eli tällä vaalikaudella, jotta varsinaiset tiedustelulait saataisiin voimaan jo ensi vuonna.

– Päivänkin ylimääräinen viivästys on liikaa turvallisuuden varmistamisessa, sanoi tammikuussa silloinen sisäministeri Paula Risikko (kok.), kun hallitus antoi esitykset siviili- ja sotilastiedustelulaeista eduskunnalle. Risikko on nykyään eduskunnan puhemies.Kiireellisyydelle ei estettäPerustuslain muuttaminen on tiukemman lukon takana kuin niin sanottujen tavallisten lakien. Normaalissa menettelyssä perustuslain muutos jäisi lepäämään seuraavaan vaalikauteen eli myös seuraavien vaalien jälkeen kokoontuvan eduskunnan pitäisi hyväksyä se. Eduskuntavaalit on määrä pitää ensi huhtikuussa.

Perustuslakivaliokunta linjasi perjantaina, että hallituksen toiveelle perustuslain muutoksen kiirehtimisestä ei ole estettä. Mikäli hallituksen toive saa myös eduskunnan suuresta salista hyvin laajan tuen, olisi kiireellisyydestä mahdollista äänestää tällä tietoa jo ensi kuun alussa.

Perustuslakiasian kiireelliseksi julistaminen edellyttää, että viisi kuudesosaa eduskunnasta antaa tukensa sille. Niinpä myös suuri osa oppositiosta olisi saatava hankkeen taakse. Jos kiireelliseksi julistaminen menee läpi, vaatii perustuslain muutoksen hyväksyminen sen jälkeen vielä kahden kolmasosan enemmistöä.Suureen saliin ensi viikolla?Alustavasti hahmotellun suunnitelman mukaan perustuslain muutosesitys voisi olla ensimmäisessä käsittelyssä suuressa salissa jo ensi viikon keskiviikkona, kerrottiin eduskunnasta STT:lle perjantaina iltapäivällä.

Esityksen toinen käsittely suuressa salissa voitaisiin tällä tietoa pitää ensi kuun alussa. Tällöin äänestettäisiin ilmeisesti myös perustuslain muutosesityksen kiireelliseksi julistamisesta, mikäli toisen käsittelyn yhteydessä tällainen ehdotus tehdään.

Eduskunnasta kerrotaan, että aikataulut tarkentunevat ensi viikolla.

Asiasanat

Menot