fbpx
Uutiset

Perustuslakivaliokunta: Täysistunto päättää, voiko tiedustelulainsäädäntö käsitellä nopeasti – "Tämä on aika huolellisesti valmisteltu"

Perustuslakivaliokunta sai lausuntonsa valmiiksi tiedustelulainsäädännön edellyttämästä perustuslain säätämisestä perjantaina.
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) kommentoi perjantaina valiokunnan antamaa lausuntoa liittyen tiedustelulainsäädännön valmisteluun.

Tiedustelulainsäädännön nopeutetulle käsittelemiselle ei ole mitään ehdotonta estettä, katsoo eduskunnan perustuslakivaliokunta perjantaina antamassaan lausunnossa.

Perustuslakivaliokunta sai asiaa koskevan mietinnön valmiiksi perjantaina ja kommentoi asiaa tiedotustilaisuudessa. Valiokunnan päätös on yksimielinen.

Tiedustelulainsäädäntöä koskevissa esityksissä vaaditaan puuttumista perustuslain takaamaan luottamuksellisen viestin suojaan, minkä vuoksi asiaa on puitu perustuslakivaliokunnassa. Lakien säätäminen siis vaatii muutosta perustuslakiin. Perustuslain nopeutettu käsittely puolestaan edellyttäisi, että sitä kannattaa viisi kuudesosaa eduskunnasta.

Valiokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Annika Lapintie (vas.) painotti, ettei valiokunta asettunut kannattamaan tai vastustamaan nopeutettua säätämistä, vaan päätyi olemaan ottamatta kantaa asiaan lainkaan.

– Perustuslakivaliokunta olisi voinut myös suosittaa sitä, mutta nyt päätimme olla ottamatta asiaan kantaa, sanoo Lapintie.

– Täysistunto päättää, ja sitä [nopeutettua käsittelyä] pitää siellä esittää, hän jatkaa.

Samaa painottivat myös muut perustuslakivaliokunnan jäsenet perjantaina.

– Eduskuntasali päättää nyt siitä kiireellisyydestä, totesi valiokunnan jäsen Leena Meri (ps.).

Ei “rikoksen torjunnalle”

Perustuslakivaliokunnan lausunto on muotoilultaan varsin tarkka. Valiokunta arvioi lausunnossaan, että lailla voidaan rajoittaa perustuslaissa turvattua luottamuksellisen viestin suojaa, kun on kyse kansallista turvallisuutta koskevan uhkaa tai sotilaallista toimintaa koskevasta tiedonhankinnasta.

Sen sijaan valiokunta hylkäsi ehdotuksen, joka liittyi viestisalaisuuden rajoittamisen ulottamista myös rikosten torjuntaan. Tällä hetkellä laissa puhutaan rikoksen tutkinnasta.

Lapintien mukaan valiokunta katsoi, että kyseinen muutos oli heikosti valmisteltu, ja muutoksen vaikutukset toistaiseksi ennalta arvaamattomat.

Tämä muutos ei kuitenkaan muuta tiedustelulainsäädännön valmistelun suurta linjaa, valiokunnan pitämässä tiedotustilaisuudessa arvioitiin.

– Tämä on aika huolellisesti valmisteltu, kommentoi perustuslakivaliokunnan jäsen, kansanedustaja Tapani Tölli (kesk.).

Juttu päivitetty kauttaaltaan 21.9.2018 kl 13.35

Menot