fbpx
Uutiset

Perustuslakivaliokunta kuulee sekä ministeri Haavistoa että hänen osittain hyllyttämäänsä konsulipäällikköä

Valiokunta alkoi perjantaina käsitellä ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) virkatoimia koskevaa muistutusta. Nyt päätettiin kuultavista ja käsiteltiin työnjakoa oikeuskanslerin kanssa.
Perustuslakivaliokunnan varajäsen Sari Tanus (kuvassa vas.) ei ollut jäävi käsittelemään muistutusta, vaikka oli yksi sen allekirjoittaja. Vieressä valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä. Kuva: Mauri Ratilainen Com.Pic- Kuvatoimisto 0400-461764
Perustuslakivaliokunnan varajäsen Sari Tanus (kuvassa vas.) ei ollut jäävi käsittelemään muistutusta, vaikka oli yksi sen allekirjoittaja. Vieressä valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä. Kuva: Mauri Ratilainen Com.Pic- Kuvatoimisto 0400-461764

Perustuslakivaliokunta päätti perjantaina, miten se etenee ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimintaa koskevan muistutuksen käsittelyssä.

Haavisto sai 14. tammikuuta saakka aikaa antaa oman lausuntonsa asiasta. Hän voi myös saapua itse kuultavaksi silloin pidettävään perustuslakivaliokunnan kokoukseen.

Ulkoministeriöstä valiokunta kutsuu kuultavaksi konsulipäällikkö Pasi Tuomisen, jota Haaviston on kerrottu pyrkineen painostamaan noutamaan Syyrian al-Holin pakolaisleirin lapset Suomeen konsulikyydillä. Kun hän ei ollut tähän ilman poliittista päätöstä suostunut, Haavisto syrjäytti hänet osin tehtävistään.

Perustuslakivaliokunta kuuli jo perjantaina asiassa oikeuskansleri Tuomas Pöystiä. Hänelle on tehty Haaviston menettelystä parikymmentä kantelua.

Valiokunnassa käytiin läpi työnjakoa oikeuskanslerin kanssa.

– Laillisuusvalvonta on aina toissijaista. Siltä osin kuin perustuslakivaliokunta käsittelee asiaa, me emme sitä tietenkään käsittele, Pöysti sanoi.

Valiokunta päätti kuulla Haaviston asiassa myös perustuslakiasiantuntijoita, rikosoikeuden ja hallinto-oikeuden asiantuntijoita sekä valtakunnansyyttäjänviraston edustajia.

Muistutuksen tehneet eivät jäävejä

Perustuslakivaliokunta joutui heti perjantain kokouksensa alussa ratkomaan epäilyä, että mustutuksen allekirjoittaneet kansanedustajat olisivat jäävejä käsittelemään asiaa valiokunnassa. Siitä löytyi valiokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän (sd.) mukaan selkeä ohje, ettei jääviyttä ei ole.

Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) oli ilmoittanut jääväävänsä itsensä asian käsittelystä sen takia, että on valtakunnanoikeuden jäsen. Jos eduskunta päättäisi syytteen nostamisesta, se menisi valtakunnanoikeuden ratkaistavaksi.

Perustuslakivaliokunnan varajäsen Johannes Koskinen (sd.) sen sijaan ilmoitti osallistuvansa valiokunnassa asian käsittelyyn ja ettei osallistu valtakunnanoikeuden mahdolliseen käsittelyyn.

Kymmenen kansanedustajaa jätti torstaina muistutuksen, jossa he pyytävät perustuslakivaliokuntaa tutkimaan Haaviston toimien laillisuuden al-Hol-jupakassa.

Edustajat pyytävät tarkastelemaan sitä, onko Haavisto painostanut virkamiehiä tekemään lainvastaisia päätöksiä. Lisäksi he haluavat selvittää al-Holin erityisedustajan nimityksen ja konsulipäällikön virasta siirtämisen laillisuutta.

Edustajat vaativat myös selvyyttä, onko Haavisto toiminut lainmukaisesti jättäessään asian tuomatta valtioneuvoston yleisistuntoon. Valtioneuvoston yleisistunto päätti lasten noutamisesta al-Holin leiriltä vasta torstaina.

Muistutuksen on allekirjoittanut viisi perussuomalaisten, neljä kokoomuksen ja yksi kristillisdemokraattien kansanedustaja.

Juridiikka eri asia kuin politiikka

Haavisto sai toiminnastaan eduskunnan luottamuslauseen välikysymysäänestyksessä keskiviikkona. Se koskee poliittista luottamusta.

Muistutus koskee Haaviston toiminnan juridista selvittämistä.

Haavisto kommentoi muistutusta torstaina sanomalla, että hän luottaa perustuslakivaliokuntaan.

– Eduskunnassa on nämä määrätyt prosessit. Kun ne käynnistetään, niin luotan täysin, että perustuslakivaliokunta tutkii asianmukaisesti nämä kysymykset.

Haaviston mukaan ministeriön virkamiesjohtoni on myös sanonut, että kaikki on tapahtunut lain ja pykälien mukaan.

Ministerivastuuasia

Valtioneuvoston jäsenen virkatoimen lainmukaisuuden tutkinta eduskunnan perustuslakivaliokunnassa voidaan panna vireille mm. vähintään kymmenen kansanedustajan allekirjoittamalla muistutuksella.

Syytteen nostamisesta päättäisi eduskunta.

Syyte valtioneuvoston jäsentä vastaan voidaan päättää nostettavaksi, jos tämä tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta on olennaisesti rikkonut ministerin tehtävään kuuluvat velvollisuutensa tai menetellyt muutoin virkatoimessaan selvästi lainvastaisesti.

Syyte käsiteltäisiin valtakunnanoikeudessa.

Syytettä ajaisi valtakunnansyyttäjä.

Menot