fbpx
Uutiset

Pesusienten puhdistuskokeilut mikrossa päättyivät liekkeihin Tutkija jäi kiinni housut kintuissa

Kirjoitukset tutkimustuloksesta, jonka mukaan mikroaaltouunissa voi puhdistaa keittiösienet ja rätit, inspiroivat lukijoita kokeilemaan samaa itse. Floridan yliopiston tutkijaryhmä oli havainnut tutkimuksessaan, että jos sientä kuumentaa uunissa täydellä teholla kaksi minuuttia, monia eri bakteereita, viruksia ja loisia kuolee.

Osa kotikokeiluista päättyi katastrofiin:

– Halusin vain kertoa, että teidän kirjoituksenne pesusienten puhdistamisesta mikrossa, herätti mielenkiintoni. Kun laitoin hankaussieneni mikroon, se syttyi kuitenkin tuleen, savu levisi koko taloon, tuli pilasi uunini, ja olin todella vihainen, kirjoitti eräs pettynyt sähköpostiviestissään uutistoimisto Reutersille.

Myös muut viestimet saivat vastaavanlaista postia epäonnistuneista kokeiluista. Selvisi, että niissä oli mitä todennäköisimmin jätetty väliin kriittinen vaihe: sienen kastelu.

Tutkimusryhmä julkisti heti lisäohjeen, jossa kotikemistejä neuvottiin kastelemaan sieni kokonaan välttääkseen tulipaloriskin. Ohjeessa korostettiin myös, että sienissä, joita lämmitetään mikrossa, ei saa olla metallia.

Epäitsekkyys selviää aivokuvauksella

Epäitsekkyys eli altruismi voi tuntua vaikealta määritellä. Amerikkalaiset tutkijat väittävät kuitenkin löytäneensä keinon mitata epäitsekkyyttä: asia selviää heidän mukaan aivokuvauksessa.

Tutkijat ovat löytäneet aivoista tietyn kohdan, jonka aktiivisuus ennakoi pyyteetöntä käytöstä. Tuon “epäitsekkyyspisteen” toiminta näyttää myös ennustavan sitä, miten pyyteettömäksi ihminen mieltää itsensä.

Tutkijat olivat yllättyneitä tekemistään havainnoista. Tiedemiehet olivat odottaneet, että epäitsekäs käytös liittyisi aivojen mielihyväkeskukseen. Altruismin tyyssija näyttää kuitenkin sijaitsevan aivan eri kohdassa.

Ruotsalaismies on saanut 550 euron edestä sakkoja jäätyään kiinni onanoimisesta arkistossa.

Joskus on tapana sanoa kuvainnollisesti, että joku jää kiinni tekosistaan housut kintuissa. Ruotsalaismiehelle niin kävi kuitenkin vallan kirjaimellisestikin. Kun arkiston virkailija sattui paikalle, mies oli tutkijakammiossaan täydessä touhussa.
Ja housut kintuissa. Miehellä oli myös kamera mukanaan. Sen hän asettanut taltioimaan itselleen järjestämänsä show’n.

Poliisien kuulusteluissa harrastelijatutkija kertoi tulleensa arkistoon etsimään inspiraatiota. Kamera oli mukana siksi, että sillä voisi valokuvata vanhoja kirjoja ja mahdollisesti myös lehtileikkeitä. Mitään muuta hänellä ei kuulemma ollut missään vaiheessa edes mielessään.

Poliisi kuitenkin otti lähempään tarkasteluun tutkijakammion tuolista löytyneen spermatahran. Se oli kuin olikin lähtöisin poliisin kuulustelemalta harrastelijatutkijalta. Tutkija sai sakkorangaistuksen epäsiveellisestä käyttäytymisestä.

STT

Menot