Uutiset

Petolinnut päivystävät peltoaukeilla

Runsaan petolintujoukon talvehtimisyritys on ollut lintumaailman mielenkiintoisin ilmiö alkuvuonna Kanta-Hämeessä. Lauhan ja lumettoman loppuvuoden houkuttelemina monet petolinnut keskeyttivät muuttomatkansa Etelä-Suomeen, ja niinpä Kanta-Hämeenkin peltoaukeille on jäänyt talveksi päivystämään useita hiirihaukkoja sekä piekanoja.

Näiden lajien talvehtiminen ei sinänsä ole tavatonta, mutta määrä on nyt poikkeuksellisen suuri. Esimerkiksi hiirihaukkoja on maakunnassa kaikkiaan reilusti toistakymmentä yksilöä, joista suurin osa Janakkalassa ja Lopella. Useita yksilöitä on havaittu myös Riihimäellä sekä eri puolilla Hämeenlinnaa. Lajin lähisukulainen piekana puolestaan talvehtii muutaman yksilön voimin Lopella, Janakkalassa ja Riihimäellä.

Runsasta petolintujoukkoa täydentävät vielä Hämeenlinnasta löydetyt merikotka, tuulihaukka ja lapinpöllö sekä Lopelle asettunut hiiripöllö.


Maakunnassa noin sata lajia

Kanta-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen keräämien tietojen mukaan maakunnasta on talvikaudella löydetty kaikkiaan noin sata lintulajia. Määrää kasvattivat varsinkin monet vesilinnut, jotka viivyttelivät jäidentuloon eli vuodenvaihteeseen saakka. Tähän joukkoon kuului muun muassa kymmenittäin joutsenia.

Harvinaisimpia talvivieraita ovat Lopella viihtyvät viitatiainen ja pähkinänakkeli, nokkavarpunen Janakkalassa, kirjosiipikäpylintu Hämeenlinnassa sekä Riihimäellä sinnittelevä mustapääkerttu. Hieman tavallisemmista talvivieraista muun muassa peippoja ja järripeippoja on ilmoitettu lukuisia eri puolilta maakuntaa. (HäSa)

Mainos