Uutiset

Pettääkö kännykän viestisuoja?

Tekstiviestit voivat yllättää muutenkin kuin persoonallisella sisällöllään. Kahden hengen perheeseemme kuuluu kummallekin henkilökohtainen kännykkä.

Eräässä vaiheessa tähän toiseen kännykkään tuli tekstareita normaalia enemmän. Osa tietenkin niistä oli operaattorin tiedotteita ja saldoilmoituksia. Yleensä ne tuli kuitattua vain pois näytöstä. Kunnes sitten kerran selasin sen tekstarikansion kokonaan läpi ja mitäs löytyikään. Toistakymmentä ihmisen alapäähän liittyvää vitsiä tai siihen verrattavaa kirjoitelmaa.

Ryhdyin penkomaan lähettäjää esiin ja niitähän löytyi peräti neljä. Sain nimet ja osoitteetkin selville. Kolme heistä oli Hämeenlinnan ympäristöstä ja yksi Keski-Suomesta. Ei tietenkään ketään tuttua. Mitä yhteistä heillä oli.

Kaikki olivat naisia, kaikki käyttivät samaa puhelinoperaattoria ja kaikkien lähettämät tekstarit alkoivat numeroyhdistelmällä +385¿ ja olivat lähetetyt saman viiden viikon aikana.

Soitin jokaiselle näistä neljästä. Kaikki he olivat hämmästyneitä ellei peräti kauhistuneita, joillekin luin ikään kuin muistin virkistämiseksi pienen katkelmankin viestiä. Olisin halunnut nähdä ne ilmeet siellä toisessa päässä.

Päädyttiin kaikkien neljän kanssa siihen tulokseen, että he eivät näitä tekstiviestejä olleet lähettäneet ja puhelinkaan ei ollut päässyt lipsahtamaan kyseisenä aikana kenenkään muun käteen.

Heräsikin kysymys, kuka pääsi näiden naisten puhelinnumeroa käyttämään hyväkseen ja millä tavoin ja lähetettiinkö alkuperäiset viestit maan rajojen ulkopuolelta käyttäen näiden naisten numeroita.

Onko suomalainen viestien suojaaminen tällä tasolla, huomioon ottaen, että yksi näistäkin numeroista oli salainen. En ymmärtänyt Matti Vanhasen tekstiviestien penkomista sen paremmin kuin tätäkään. Takavuosina monen tietokone joutui ns. roskapostin lähettimeksi. Onko nyt kyse jostain vastaavasta matkapuhelinpuolella?

Jos jollain sattuu olemaan parempaa tietoa viestisuojan tämänkaltaisesta laukeamisesta, niin kertokoon muillekin varoitukseksi ja miten tähän pitäisi reagoida.

Pekka Laine

Parola, Hattula

Päivän lehti

14.7.2020