fbpx
Uutiset

Pettäjäpiispa oli kirkolle taivaan lahja

Piispa osoittautui ihmiseksi. Vanhaan keskiaikaiseen ja edelleenkin fundamentalistien suosimaan tapaan piispa on jo kivitetty lähes hengiltä.

Uutinen pettäjäpiispasta tuli Suomen evankelis-luterilaiselle kirkolle kuin tilauksesta. Juoru piispan ja papin suhteesta ehkä livahti iltapäivälehdistölle kirkon piiristä.

Uhraamalla pettäjäpiispa naisystävineen kiinnitetään huomio pitkäksi aikaa pois olennaisesta.

Vain muutamaa päivää ennen piispan aviorikejulkisuutta vihittiin Ruotsissa papiksi kirkasotsainen suomalaisteologi Niko Vannasmaa.

Miksi juuri siellä? Siksi, että Suomessa ei enää vihitä papiksi niitä, jotka eivät suostu yhteistyöhön naispappien kanssa.

Ruotsin Lähetyshiippakunnassa toimii pappeja, jotka eivät tee yhteistyötä naispappien kanssa. Hiippakunta toimii kirkon sisällä samaan tapaan kuin Luther-säätiö ja Paavalin synodi Suomessa.

Göteborgin pappisvihkimyksessä tarvittiin luterilainen piispa. Kun ei lähempää löydetty, kutsuttiin paikalle Kenian evankelis-luterilaisen kirkon johtava piispa Walter Obare Omwanza.

Hän vihki piispaksi ruotsalaisen jo iäkkään pastorin Arne Olssonin. Hän taas vihki papiksi ruotsalaiset Gunnar Anderssonin ja Jan-Ulrik Smetanan sekä suomalaisen Niko Vannasmaan. Nuoria teologeja yhdistää se, etteivät he suostu työskentelemään naispappien kanssa. Siksi Niko Vannasmaankin oli mentävä hakemaan vihkimys Ruotsista.

Ruotsin Lähetyshiippakunnan piispa tuskin voi toimia piispana muualla kuin omassa yhteisössään. Sama koskee Ruotsissa pappisvihkimyksensä saanutta Niko Vannasmaata. Hän voi toimia pappina Suomessa vain edustamansa Luther-säätiön piirissä.

Suomen ja Ruotsin luterilaisilla kirkoilla on sama ongelma. Mitä tehdä näille tiukan linjan miehille, joiden mielestä Raamatun sanoma ei elä ajassa. Heidän totuutensa on yksi ja ainoa, eikä se jousta.

He eivät eroa luterilaisesta kirkosta, koska he ovat mielestään oikeassa. Kirkko taas ei ole vuosikausiin tiennyt, mitä tehdä tämän joukon kanssa. On lipsuiltu ja lepsuiltu. Kunnon keskustelua aiheesta on kartettu.

Siispä vuonna 2005 tasa-arvon eturintamassa Pohjoismaissa valtion kirkko kyseenalaistaa yhä naisen kelvollisuuden papin virkaan. Ei suoraan, mutta toimimattomuudellaan.

Kirkko mieluummin menettää jäseniä kuin potkaisee tämän fundamentalistijoukon pihalle. Miksi he edelleen kuuluvat luterilaiseen kirkkoon? Hehän tunnustavat eri oppia.

Tähän kysymykseen kirkko ei halua vastata ainakaan julkisuudessa. Siksi pettäjäpiispa tuli kuin taivaan lahjana kirkolle. Voimme keskustella kuukausikaupalla siitä, kuka petti ketä ja kuka siitä tiesi.

hanna.antila-andersson@hameensanomat.fi

Kirkko mieluummin menettää jäseniä kuin potkaisee tämän fundamentalistijoukon pihalle

Menot