fbpx
Uutiset

Petteri Orpo: Capitolin valtaaminen näytti, mihin populismi pahimmillaan johtaa – "Mitä tapahtuu muualla, voi tapahtua myös meillä"

Kokoomuksen puheenjohtaja virittää kuntavaalien teemaksi maakuntauudistuksen estämistä. Se on hänen mukaansa kuntien elinehto.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (edessä) varoittaa populismin vaaroista Yhdsvaltojen lisäksi Euroopassa ja Suomessa. Taustalla puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen. Kuva: Arttu Laitala
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (edessä) varoittaa populismin vaaroista Yhdsvaltojen lisäksi Euroopassa ja Suomessa. Taustalla puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen. Kuva: Arttu Laitala

Yhdysvaltain kongressin eli Capitolin valtaus osoitti, mihin populismi johtaa pahimmillaan, katsoo kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

– Meidän on tunnistettava, että se mitä tapahtuu muualla, voi tapahtua myös meillä. On meidän suomalaisten yhteinen tehtävä, että emme anna kansanvallan vastaisille voimille tilaa kasvaa, Orpo lausui puoleensa puheenjohtajapäivillä.

Orpon mukaan Donald Trumpin toiminta on yksiselitteisesti tuomittavaa. Hänen mukaansa jokaisen tulee herätä, kun “maailman vahvimman valtion” presidentti yllyttää kannattajiaan demokraattista vaalitulosta vastaan.

Puheenjohtaja huomautti, että salaliittoteoriat, valeuutiset ja tieteen saavutusten kyseenalaistaminen “leviävät kuin virus”. Hän kritisoi myös esimerkiksi Suomessakin ilmennyttä rokotevastaisuutta, joka haastaa Orpon mukaan vakavasti suomalaisten hyvinvointia.

– Suomessa ollaan saman kehityksen alkutaipaleella. Ei tarvitse kuin kurkistaa sosiaaliseen mediaan.

“Kokoomus ei lähde tähän kilpaan”

Orpo nosti esille populistiseksi tai demokratiaa haastavaksi katsomansa politiikan esimerkkejä Yhdysvaltojen ohella Euroopasta. Oikeusvaltiokysymysten leimaamien Puolan ja Unkarin lisäksi hän viittasi brexitiin.

– Kansa päätti, mutta brexit-kampanjointia leimasi väärien tietojen myllytys ja populismi, Orpo sanoi.

Hänen mukaansa populismi houkuttelee monia poliittisia päättäjiä, sillä sen avulla on helppo tarjoilla yksinkertaisia vastauksia monimutkaisiin kysymyksiin. Kokoomus ei kuitenkaan aio Orpon mukaan osallistua populismikilpailuun.

Kokoomuksen oppositiokausi on hänen mukaansa muutoinkin osoittanut, ettei puolueen kannatus nouse hallitusta kritisoimalla. Sen sijaan kokoomuksen on Orpon mielestä tehtävä oppositiosta “fiksuja omia esityksiä”.

“Kuntien rahat viedään, mutta velat jäävät”

Orpo viritteli puheessaan puhtia myös puolueensa kuntavaalikampanjaan. Kärkiteemaksi näyttää ainakin tässä vaiheessa nousevan hallituksen valmistelema maakunta- ja sote-uudistus.

Kokoomuksen puheenjohtajan mukaan maakuntamallin torjunta on suomalaisten kuntien elinehto.

– Vaaleissa on kyse koko kuntapohjaisen järjestelmän, kuntien ja kaupunkien tulevaisuudesta, Orpo sanoi.

Hän katsoo, että maakuntamalli vie päätösvallan kuntien valtuustoista sosiaali- ja terveysministeriöön. Samalla palveluja viedään hänen mukaansa kauemmas ihmisistä ja verotusta lisätään.

– Jos uudistus etenee, kuntien rahat viedään, mutta velat jäävät, Orpo väitti.

– Meidän tehtävämme on välittää suomalaisten viesti kuntavaaleissa: tähän maahan ei kaivata maakuntahallintoa tai maakuntaveroja.

Menot