Uutiset

Pidennykset eivät sovi laiskan hiustenhoitajan päähän

Kampaaja Iida Lokka puristaa kuumalla kolvilla pitkän tumman hiustupsun kiinni Satu Tirroniemen omiin hiuksiin ja pyörittelee liitoskohdan tasaiseksi. Tirroniemi saa istua kampaamon tuolissa vielä tovin, sillä jäljellä on 119 kiinnitettävää hiusosioita.

Tirroniemellä on ollut sinettipidennykset vuoden verran, ja kolmen kuukauden välein hän käy huollattamassa ne. Huollossa lisäkehiukset irrotetaan ja uusi erä hiuksia kiinnitetään tilalle.

– Tykkään sinettipidennyksistä, sillä sinetit ovat huomaamattomia ja toimivat ohuessakin hiuksessa hyvin, sanoo Tirroniemi, kampaaja itsekin.

Koko päähän tehtävä hiustenpidennys maksaa lisäkehiusten pituudesta ja määrästä riippuen 400–700 euroa.

Pidennyksissä maksaa työn lisäksi hius, joka on useimmiten peräisin Intiasta tai Kiinasta. Laadukasta hiusta kutsutaan remy- tai remi-hiukseksi. Se on kemiallisesti käsiteltyä ja värjättyä hiusta, jossa kaikki hiukset on aseteltu kasvusuunnan mukaisesti.

Pidennyksiä on tehty Suomessa jo 30 vuotta, mutta vasta teippimenetelmän yleistyminen kymmenen vuotta sitten toi hiustenpidennykset lähes joka kylään ja kampaamoon.

Tällä hetkellä sinetit ja teipit ovat suosituimmat lisäkehiusten kiinnitystavat. Molemmilla on puolensa.

Hyvin hoidettuna samaa teippipidennystä voi käyttää monta kertaa, mutta sitä pitää huollattaa kampaajalla sinettipidennystä useammin.

– Teippipidennys on tekniikkana helppo ja nopea, ja kokenut kampaaja tekee koko pään pidennyksen alle tunnissa. Sinettipidennyksen tekemiseen menee useampi tunti, kertoo Hiusextra Heinilä Oy:n markkinointipäällikkö Mikko Heinilä.

Pidennykset voidaan kiinnittää myös pienillä renkailla tai ompelemalla ne kiinni omista hiuksista solmittuun lettiin.

Uusin vaihtoehto on omiin hiuksiin puuvillalangalla kiinnitettävä Mago-pidennys, joka on suomalais-korealaisen yhteistyön tulosta ja patentoitu menetelmä. Koulutettuja kampaajia on Suomessa jo noin 500.

– Magossa solmutekniikka on kopioitu korealaisesta kiipeilyurheilusta hiustenpidennysten kiinnittämiseen. Menetelmän suosio on yllättänyt jopa meidät itsemme, kertoo Kinnunen Oy:n toimitusjohtaja Tommi Kinnunen.

Kinnusen mukaan Mago-menetelmän valtti on se, ettei sen kiinnittämisessä ja irrottamisessa käytetä mitään kemikaaleja eikä laitteita. Kiinnittämiseen riittävät kampaajan näppärät sormet ja irrottamiseen sakset.

– Koska kiinnitys omaan hiukseen tapahtuu pelkällä puuvillalangalla, mikään ei paina eikä kiristä päänahkaa. Se on monelle se koukuttava juttu, Kinnunen sanoo.

Pidennykset ovat nyt kaikenikäisten naisten suosiossa. Lisähiuksilla haetaan Mikko Heinilän mukaan luonnollisen näköisiä tuuheita hiuksia, ei enää välttämättä huikean pitkiä kutreja.

Lisäkkeiden suosiota lisää osaltaan se, että hiustenvärjäys on kielletty alle 16-vuotiailta ja monen vanhemmankin päänahka on herkistynyt väriaineille. Yksittäisillä hiusosioilla saa hiuksiin lisää väriä ja vaihtelua.

Pidennysten huolellinen hoito on tärkeää, sillä pidennyshius kuivuu helposti.

– Pahin moka mitä voi tehdä on laiminlyödä kampaajalta saamansa ohjeet. Jos hiukset menee esimerkiksi pesemään rakennepaikkaavalla shampoolla, niin ne menevät pilalle, sanovat Lokka ja Tirroniemi. Myös esimerkiksi suolasuihke on lisäkehiuksille myrkkyä.

Mikko Heinilä muistuttaa, että hiuspidennyksiä pitää jaksaa hoitaa vielä enemmän kuin omaa hiusta.

– Työmäärä tuplaantuu eli ei kannata ottaa pidennyksiä, jos ei halua eikä jaksa hoitaa hiuksia. Myös tarpeeksi usein tehty huolto on tärkeää, sillä mitä pidemmäksi oma hius kasvaa, sitä helpommin pidennykset takkuuntuvat ja omat hiukset kärsivät.