Uutiset

Pieneläinkrematoriot yleistyvät nopeasti

Rakkaan lemmikin saadessa viimeisen pistoksen eläinlääkärillä on myös päätettävä, minne pehmoinen elämänkumppani pannaan viimeiseen lepoon.

Mirrin ja Mustin muistoa halutaan vaalia.

– Koko maassa lemmikkieläimen voi haudata maanomistajan luvalla, omalle tontille tai erityiselle pieneläinten hautausmaalle. Jos lemmikki tuhkataan, tuhkausta ei voi tehdä omin toimin puun tai pelletiin ohella. Siihen on oltava eläinlääkintäviranomaisen lupa. Erityiset lemmikkien krematoriot hoitavat tuhkauksen ja niitä on aika hyvin eteläisessä Suomessa, kertoo Etelä-Suomen läänin läänineläinlääkäri Kirsi Sario.

Kuollutta eläintä ei voi haudata kaivon tai vesistön lähelle eikä myöskään kynnettävälle pellolle.

Ihan kaikkia lemmikkieläimiä ei kuitenkaan voi oman mielen mukaan haudata eikä edes viedä tuhkattavaksi. Eläintautilainsäädännön mukaan puhtain ja suloisinkaan minipossu ei ole lemmikkieläin vaan sika, jota on kohdeltava siis samoin periaattein kuin isompia tuotantotarkoitukseen kasvatettuja serkkujaan.

– Linnut, jotka ovat syntyneet Suomessa tai olleet sisäkasvatuksessa viimeiset puoli vuotta, ovat lemmikkieläimiä ja voidaan joko haudata tai tuhkata kuten muutkin lemmikit. Yleensä lemmikkieläimet kuuluvat vaarallisuusluokituksessa lehmien ja koe-eläinten kanssa samaan ykkösluokkaan. Niillä on paljon ihmisen kanssa yhteisiä bakteereja ja niitä myös lääkitään runsaasti, Kirsi Sario toteaa.

Uurna vaikka takan reunalle

Lopella Pilpalassa loppiaisen jälkeen uudenuutukaisen Sateenkaarisillan pieneläinkrematorion käynnistäneet Petra ja Antti Vienonen ovat varautuneet tuhkaamaan kaikki lain sallimat lemmikit. Ensimmäisten kolmen viikon aikana tosin kissat ja koirat ovat pitäneet krematorion kiireisenä.

– Eläinlääkärin joutuessa lopettamaan lemmikin sen omistaja ottaa meihin yhteyttä. Lemmikki joko tuodaan meille tai me haemme sen eläinlääkäriltä. Muovipussiin ja laatikkoon aseteltu ruumis kuljetetaan tänne ja pakastetaan, jollei sitä ehditä tuhkata saman tien. Tuhkauksen jälkeen omistaja noutaa uurnan. Osa hautaa uurnan, mutta osa sirottelee tuhkan luontoon ja jättää uurnan kotiin muistuttamaan lemmikistä, kertoo Petra Vienonen.

Pieneläinten tuhkaus on nopeasti yleistymässä Suomessa. Kuolleen eläimen muistoa halutaan kunnioittaa lähes yhtä arvokkaasti kuin läheisen ihmisen. Hautajaisia Petra ja Antti Vienonen eivät ole kuulleet kenenkään järjestäneen, mutta tuhkan sirottelu on harras tapahtuma.

Tuhkauksessa syntyneen tuhkan sirottelulle ei ole eläinlääkintälaissa asetettu esteitä. Lopella on pieneläinkrematorion yhteyteen varattu erityinen muistolehto, jonne yhteistuhkattujen lemmikkien tuhkat sirotellaan.

Krematorion aloittamiseen tarvittu ympäristölupa sanelee tiukasti miten ja kuinka suuria eläimiä saa tuhkata. Vienoset rakensivat piharakennukseen kylmätilat ja toimiston. Varsinainen tuhkaus tapahtuu pihalle tuodussa kontissa.

Sateenkaarisillan pieneläinkrematorion lisäksi Kanta-Hämeessä tuhkataan lemmikeitä myös Janakkalan Harvialassa. Lähimmät krematoriot sijaitsevat Mäntsälässä, Myrskylässä ja Lempäälässä. Koko maassa toimii jo hieman runsaat kymmenen krematoriota.(HäSa)