Uutiset

Pienet asunnot kallistunevat

Kiinteistömaailman valtakunnallisen barometrin mukaan välittäjät odottavat, että seuraavan puolen vuoden aikana eniten on kysyntää pienistä asunnoista. Niiden hinnoissa näkyvät myös nousupaineet.

Barometria varten tehtiin verkkokysely maaliskuussa. Vastaajina oli 579 asuntokaupan ammattilaista ympäri Suomen.

Puolet välittäjistä uskoo pienten kerros- ja rivitaloasuntojen hintojen nousevan puolen vuoden kuluessa. Kolmasosa heistä arvelee pienten asuntojen myyntiaikojen lyhentyvän.

Rivi- ja omakotitalojen kauppa kiihtyy tyypillisesti kevättä ja kesää kohden, mutta isommissa asunnoissa hinnannousua ei ole näkyvissä vieläkään.

Pienistä jopa pulaa

Kolmen huoneen ja keittiön ja sitä suurempien käytettyjen asuntojen sekä omakotitalojen myyntiaikojen arvellaan pitenevän. Sitä mieltä on hieman yli puolet vastaajista.

Asuntokaupan näkymät ovat kauttaaltaan selvästi paremmat kuin vuosi sitten samaan aikaan. Noin 40 prosenttia välittäjistä katsoo, että pienistä kerrostaloasunnoista on keväällä ja kesällä pulaa.

Kyselyn mukaan asunnon ostajat ovat yhä kriittisempiä. He ovat hintatietoisia ja harkitsevat ostopäätöstään tavallista pidempään.

Uudisasuntojen varainsiirtoveromuutoksen tuoma lasku myyntiin on sen sijaan jäämässä odotettua pienemmäksi.

Hämeenlinnassa kasvua

Hämeenlinnassa myytiin vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana kiinteistönvälittäjien kautta 302 asuntoa tai kiinteistöä. Määrä on 16 enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Tammi-helmikuun aikana Hämeenlinnassa myytiin 12 uutta kerrostaloasuntoa, mikä on saman verran kuin viime vuonna samaan aikaan, ja 18 uutta rivitaloasuntoa, missä on lisäystä 8 asunnon verran vuoden takaiseen.

– Tammi-helmikuussa uudistuotannossa kauppaa tehtiin noin 30 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, Raija Nieminen Kiinteistömaailma Hämeenlinnan Asuntopalvelu Nieminen Oy LKV:sta kertoo.

Hämeenlinnassa uutena ostetuista kerrostaloasunnoista 8 on kaksioita, 3 kolmioita ja 1 yksiö. Rivitaloista meni kaupaksi 7 uutta kolmiota, 5 kaksiota, 5 neljän huoneen asuntoa ja yksi vielä isompi asunto.

Uusien ja vanhojen kerrostalokaksioiden keskimääräinen neliöhinta oli 2227 euroa ja rivitalokaksioiden 2377 euroa. Vuosi sitten vastaavat hinnat olivat 2094 ja 2230 euroa.

– Toiveena on, etä hintakehitys pysyy maltillisena niin, että se olisi vain hieman enemmän plus-merkkistä kuin inflaatio. Silloin kaikki ovat tyytyväisiä, myyntijohtaja Juha Mylläri Kiinteistömaailma Hämeenlinnan Asuntomarkkinointi Oy:stä sanoo.

 

 

 

 

 

 

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic