Uutiset

Pienet islantilaiset vievät aikuiselta jalat alta

Mikä on pieni, pitkäkarvainen ja juosta tiksuttaa kuin hullaantuneen sydän? Tölttäävä islanninhevonenhan se, luultavasti iso ratsastaja selässään.

– Tyypillinen issikkaratsastaja on aikuinen, joka on harrastanut ratsastusta lapsena. Vanhemmiten valitettavasti tulee aremmaksi, joten isot hevoset voivat hirvittää, pohtii islanninhevostalli Rimurin emäntä Johanna Jussilainen.

Onhan pieniä hevosia muitakin, joku voi sanoa. On, on, mutta issikan erikoisuuksiin on helppo hurahtaa, vakuuttaa Jussilainen, entinen vannoutunut ”isohevosratsastaja”.

– Kokeilin issikkaa kerran, ja se oli siinä. Issikat ovat niin rauhallisia, että maastoratsastuksesta tulee heti nautinnollista. Ei tarvitse kaiken aikaa tarkkailla edellä menevän takajalkoja ja metsien mörköjä.

Jussilaisen mukaan issikkatallit eivät yleensä ole perinteisiä ratsastuskouluja, vaan hevoset asuvat pihatossa, ja tallille tullaan vähän kuin kotiin.

– Issikka on sellainen luomuhevonen. Talleilta puuttuu hälinä. Luultavasti tällaiseen paikkaan on aikuisen helpompi tulla kuin ratsastuskoululle pikkutyttöjen sekaan.

Issikkatallien määrä kasvanut rajusti

Islanninhevostallien määrä Suomessa on viimeisten viiden vuoden aikana kasvanut Jussilaisen sanoin ”räjähdysmäisesti”. Kanta-Hämeessä talleja on muutamia.

Kun Jussilainen tutustui islanninhevosiin 1980- ja 1990-lukujen taitteessa, issikoita oli Suomessa noin 150, ja suurin osa yksityisten omistamia.

– Opettelin tölttiratsastuksen itsekseni kantapään kautta. Pikku hiljaa hevosia tuotiin Islannista lisää, ja tieto lisääntyi. Töltin viehätystä lisää se, että jokaisella hevosella on omat niksinsä.

Jussilainen ihastui issikoihin niin perusteellisesti, että perusti oman tallin Tuusulaan. Viime kesänä Jussilaisen perhe ja kymmenpäinen issikkalauma muuttivat Hauholle.

Issikoiden tultua Hauhollakin puhutaan keijua – sellaiselta kuulostavat islanninkieliset nimet. Issikat eivät ole Polleja, Hilu-Viikareita tai Charme Asserdaleja, vaan esimerkiksi haltianlahjoja tai jumalten kaimoja.

Hauhon maisemia tarkkailevat otsatukkansa alta muun muassa Álfagjöf frá Heimi eli Keijunlahja ja Thór frá Niilola eli ukkosenjumalan täyskaima.

Päivän lehti

23.11.2020

Fingerpori

comic