Uutiset

Pienet kunnat pohtivat eroa Kuntaliitosta

Pienten ja keskisuurten kuntien johtajat ovat niin suivaantuneet Kataisen hallituksen esittämään kuntarakenneuudistukseen, että ne pohtivat muun muassa eroa Kuntaliitosta.

-Suuret voimat ovat selvästi liikkeellä kuntarakenteen uudistamiseksi väkisin. Hallitus ei selvästi käsitä, mitä uudistukset tarkoittavat kuntien tai erityisesti kuntalaisten näkökulmasta, ihmettelee Janakkalan kunnanjohtaja Anna-Mari Ahonen.

Ahonen on aktiivisesti ajamassa pienten ja keskisuurten kuntien johtajien järjestäytymistä. Pienten kuntien valtuustojen ja hallitusten johtajat ovat samaan aikaan alkaneet myös koota rivejään. Internetiin on perustettu aiheeseen liittyvä adressi.

-Suuret kaupungit ovat valvoneet etujaan aktiivisesti, kun taas pienet eivät ole järjestäytyneet lainkaan, Ahonen sanoo.

Kuntien edustajat järjestävät lokakuussa kokouksen, jossa pohditaan, mitä asialle pitäisi tehdä. Yksi pohdittavista vaihtoehdoista on pienten ja keskisuurten kuntien eroaminen Kuntaliitosta. Kokous järjestetään todennäköisesti Tampereen seudulla, jonne eri puolilta Suomea on helppo tulla.

-Ei ole tarkoitus järjestää rähinäkokousta, mutta on hyvä kysyä, ajaako Kuntaliitto enää meidän etuamme. En kuitenkaan halua mennä asioiden edelle. Kokouksessa etsitään yhteistä tahtoa, Ahonen sanoo.

-Jos iso joukko kuntia eroaisi Kuntaliitosta, liitto ei voisi enää sanoa edustavansa koko kenttää.

Ahosen mukaan parhaat ratkaisut löytyisivät tutkimalla kunkin kunnan omia tarpeita.

-Ylhäältä sanelemisesta ei yleensä seuraa mitään hyvää. (HäSa)