fbpx
Uutiset

Pienet ryhmät laukovat, suuret torjuvat

Perusjako kaupunginvaltuustossa kulkee niin, että pienet ryhmät tekevät muutosehdotuksia kaupunginhallituksen esityksiin. Kokoomus ja SDP torppaavat ehdotukset. Niin myös budjettikäsittelyssä.

Perusjaosta on erilaisia sovelluksia, mutta tälläkin kertaa kaikki muutokset jäivät kauas läpimenosta.

Mielenkiintoisimmat äänestykset käytiin tällä kertaa liikuntarakentamisesta ja liikennekysymyksistä. Ja myös siitä, mainitaanko budjetissa määrällinen pitkäaikaishoivan vähentämistavoite.

Pullerille suunnitellun urheilutalon rahoituksesta on ensi vuoden budjetissa useita mainintoja, vaikka käytännössä talon rakennuttaa Hämeenlinnan liikuntahallit oy.

Kaupungille hanke tietää 1,2 miljoonan vuosittaisia lainanhoitokuluja 20 vuoden ajan.

Suunnitelmat valtuustoon

Urheilutalo tarvitaan korvaamaan Hämeenkaari, jonka remontointi tulisi kalliimmaksi kuin uuden rakentaminen.

Erityisesti vihreät hämmästelivät sitä, että hanke näkyy budjetissa, mutta mitään suunnitelmia ei ole esitetty valtuustolle. Ryhmyri Päivi Sieppi esitti, että urheilutalo pudotetaan pois ensi vuoden investoinneista.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon mukaan urheilutalo on budjetissa, jotta sille voidaan hakea valtionapua.

-Suunnitelmat ja budjetti tulevat vielä erikseen valtuuston hyväksyttäviksi.

Kokoomuksen Sari Rautio esitti, että tämä todettaisiin tekstilisäyksenä budjetissa. Lisäyksestä oltiin loppujen lopuksi yksimielisiä.

Hattulan kanssa yhteinen

Sitä ennen kuitenkin äänestettiin Pentti Pietilän (kesk.) lempilapsesta eli Hattulan, Hämeenlinnan ja puolustusvoimien yhteisestä liikuntahallista. Pietilä on ennenkin ehdottanut sitä Kirstulan pellolle.

Kovin suurta kannatusta Pietilä ei saanut valtuustossa, joka päätyi äänin 45-10 Pullerin kannalle. Neljä valtuutettua äänesti tyhjää. Yhteishanke sai kannatusta pienryhmistä ja keskustasta.

Kokonaan urheilutalon olisi budjetista pudottanut 13 valtuutettua. Kaksi äänesti tyhjää. Pudotusta perusteltiin sillä periaatteella, että ensin pitäisi nähdä suunnitelmat, vasta sitten pyytää rahaa.

Maauimalaan rahaa

Maauimalan rahoittaminen kireässä taloustilanteessa aiheutti monelle valtuutetulle, erityisesti vasemmistoliiton miniryhmälle, tuskaa.

Ensi vuodelle on varattu suunnitteluraha, 200 000 euroa ja seuraavalle rakennusrahat 1,8 miljoonaa. Luvassa on valtionapu, 700 000 euroa.

Jos hankkeeseen ei ryhdytä viimeistään 2013, valtion rahat menetetään. Ahvenistolle on joka tapauksessa tehtävä joten, koska se on suojeltu ympäristöministeriön päätöksellä.

Yllättävän selvin luvuin valtuusto halusi Ahveniston remonttiin. 51 kannatti uimalarahoja, 5 vastusti ja taas 3 äänesti tyhjää.

Vihreät äänestyttivät pysäköintivirhemaksun korotuksesta. Sitä ei hyväksytty äänin 49-10. Mielenkiintoinen yksityiskohta oli, että Hämeenlinnan Pysäköinti oy:n toimitusjohtaja Jarmo Kulmala ainoana kokoomuslaisena kannatti korotusta.

Menot