Uutiset

Pieni anoo, iso sanoo

Tunnustan heti alkajaisiksi, että yllä oleva otsikko on lainattu Mauri Sariolan laajasta tuotannosta.

Hänen teosluettelostaan löytyisi toki muitakin nimikkeitä, jotka kuvaisivat kirjailijan nimikkokoulun eli Hattulan entisen Kosken koulun sekä Pelkolan koulun tilannetta.

Miltä kuulostaisi esimerkiksi ”Ne viulut vasta maksoi” tai ”Susikosken vaikein juttu” (Susikosken tilalle voi valita sopivan nimen)? Tai ehkäpä Sariolan päiväkirjoihin perustuva ”Parempi kertarutina kuin ainainen kitinä”.

Hattulan valtuusto kokoontuu keskiviikkona, ja päättää kunnan kouluverkosta, kuten termi kuuluu. Kunnanhallituksen yksimielinen esitys on, että läntiseen Hattulaan jäisi yksi koulu eli Nihattula ja kaksi muuta, eli Mauri Sariolan koulu ja Pelkolan koulu lakkautettaisiin reilun vuoden päästä.

Hattulan kouluverkosta eli käytännössä jonkun tai joidenkin koulujen lakkauttamisesta on väännetty vuosien mittaan vähintään säännöllisin väliajoin. Useimmiten puntarissa on ollut juuri Kosken koulu eli nykyinen Mauri Sariolan koulu.

Siitä huolimatta tuorein lakkautusesitys pääsi yllättämään ainakin koululaisten vanhemmat ja kouluväen ja ilmeisesti myös jotkut päättäjät. Viime vuoden ja kuluneen talven mittaan kun pitäjässä on ehditty valmistella monenlaisia koulu-uudistuksia.

Ensin Hattulassa piti peruskorjata Pekolan koulu ja rakentaa remonttia varten väistötilat Pappilanniemeen. Sinne olisi myöhemmin sijoitettu koko Rahkoilan koulu. Näistä suunnitelmista luovuttiin, ja itäpuolen visioiden jälkeen siirryttiin länteen.

Syksyllä valtuusto päätti budjettikokouksessaan, että kunnan lähivuosien tärkein investointi on uuden koulun ja päiväkodin rakentaminen Lehijärven tuntumaan.

Päiväkotisuunnitelma meni mönkään, mutta sen jälkeen on keskusteltu uuden koulun rakentamisesta, ja esimerkiksi sivistyslautakunta oli vielä maaliskuussa yksimielisesti uuden koulun valmistelun kannalla.

Koulujen lakkautusesitys on ymmärrettävästi iso pettymys kaikille, jotka ovat toivoneet uutta koulua. Kuten kunnanjohtaja Martti Pura sanoi viikko sitten kunnanhallituksen kokouksen jälkeen, uuden koulun rakentaminen olisi ollut hyvä tapa ratkaista vaikea asia.

Se olisi myös kelvannut läntisen Hattulan asukkaille, sillä soraääniä ei kuulunut, kun kaikkien kolmen kyläkoulun lakkautusta suunniteltiin uuden koulun valmistumisen jälkeen.

Nyt keskustelu on palannut tavanomaisemmille kouluverkkourille: lakkautusten tuoma säästö kyseenalaistetaan ja samalla myös kylien välinen kyräily tuntuu nousevan pintaan. Samalla ihmetellään, mikä kiire asiassa yhtäkkiä on, ja se on kieltämättä hyvä kysymys.

Voi tietysti ajatella niinkin, ettei koulujen lakkautus välttämättä tarkoita sitä, etteikö uutta koulua vielä joskus rakennettaisi. Mutta nouseeko se Lehijärvelle vai Parolaan, se onkin sitten eri juttu.

Sari Oksala