Uutiset

Pieni käärö syntyi lääkehöyryittä

Ihan alkuun pari faktaa. Kirsi Laitio, 32, ei pidä sairaaloista. Hän kokee, että hänellä on alhainen kipukynnys. Ja piikit saavat naisen pyörtymään.

Sairaalakammosta huolimatta Kirsi Laitio halusi toisen synnytyksensä olevan mahdollisimman normaali ja lääkkeetön.
Epiduraali vei jalat alta

Kirsi Laitiolla on kaksi lasta. Esikoinen Sisu syntyi melko perinteisesti ja Laitio sai epiduraalipuudutuksen. Laitio koki, ettei pystynyt itse vaikuttamaan synnytykseen riittävästi.

Nyt kopassa nukkuu perheen toinen poika. Hän syntyi kolme viikkoa sitten. Laitio halusi, että hänen kenties viimeinen synnytyksensä olisi erilainen kokemus kuin ensimmäinen.
Odotusaikana Laitio osallistui teemasynnytysiltoihin ja keräsi itselleen tietoa, voisiko tehdä jotakin toisin.

– Toivoin, että voisin itse toimia synnytyksessä. Halusin myös pärjätä lääkkeittä niin pitkälle kuin mahdollista.

Laitiolla ei ollut unelmia tai kuvitelmia synnytyksen kulusta.

– Ajattelin, että mennään tilanteen mukaan, mutta siten, että olen itse osallisena tapahtumissa.

Apua homeopatiasta
”Otson” synnytyksessä Laitiolla oli apuna homeopaattisia lääkkeitä. Hän otti muun muassa arnica-rakeita, jotka lievittävät kipua, ehkäisevät tulehduksia ja nopeuttavat synnytyksestä toipumista. Lisäksi hänellä oli Englannista tilattuna muitakin homeopaattisia aineita.

– Naapurini Marika Majaoja opiskelee neljättä vuotta homeopatiaa. Hänen avustuksellaan sain tietoa asiasta. Käytämme muutenkin homeopaattisia tuotteita.

Sairaalassa Laition omiin kivunlievittäjiin suhtauduttiin hyvin.

Laitio kärsi kaksi päivää supistuksista. Kun oli menossa toinen yö, kätilö ehdotti kipupiikkiä käteen.

– Tuli tunne, etten jaksa pian enää ponnistaa, jos en saa apua. Kipupiikki oli hyvä ajatus ja rentoutti.

Ponnistusvaiheessa Laitio sai myös pudendaalipuudutuksen.
Kivunlievitys ei harmittanut, koska Laitio ei ollut ajatellut tai toivonut, että hän synnyttäisi ilman kivunlievitystä. Toive oli, että voisi itse olla aktiivinen ja liikkua synnytyksen aikana.

– Lähtökohtani oli, etten halua selkäpuudutteita.

Ilo olikin suuri, kun hän pystyi koko synnytyksen ajan liikkumaan. Hän oli ammeessa, kokeili kampaa, jolla rapsutetaan selkää, käytti kaurapussia ja käveli. Lopulta itse ponnistuksen ajan Laitio oli synnytysjakkaralla.

– Synnytyksestä jäi mukava muisto.

Jokaisen oma päätös
Kahden pienen lapsen äiti on sitä mieltä, että jokainen tekee omat päätöksensä synnytyksessä. Hänen kokemuksensa on kuitenkin se, että asioista kannattaa ottaa selvää, eikä olla oman synnytyksensä sivustakatsoja.

– Muutamat kätilöt ovat sanoneet, että äitejä kannattaa rohkaista ylittämään omia rajojaan. Koin, että sain synnytyksestä enemmän kuin jos olisin ollut ihan lääkkeissä.

Puskaradio tiedottaa
Tietoa pitää etsiä itse. Laitio on huomannut kertoessaan käyttäneensä homeopatiaa, että moni on aiheesta kiinnostunut, muttei tiedä asiasta juurikaan mitään.

– Puskaradion kautta nämä jutut kulkevat. Netissä taas ovat kaikenmaailman jutut, joihin ei kannata aina uskoa.

Trendi tuntuukin olevan se, että yhä useampi on kiinnostunut synnytyksestä ja erilaisista mahdollisuuksista.

– Ihanaa, että palataan alkuperäiseen, luonnollisempaan synnytystapaan. Toisaalta on myös käsitys, että synnytyksen pitäisi olla hajutonta, mautonta ja mahdollisimman kliinistä.

Kuitenkaan synnytysvalmennuksessa ja neuvolassa asioista ei juurikaan puhuta. Yksi tällainen asia on kirjallinen toivelista synnytykseen.

Kirsi Laitio kokee toivelistan olevan tärkeä, koska silloin myös sairaala tietää, mitä synnyttäjä haluaa ja kätilö voi valikoitua sen mukaan. (HäSa)

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic