Uutiset

Pieni kuutti asettui Kemin keskustaan

Kemiläiset ovat saaneet seurata jo kohta viikon pienen norpan elämää. Kuutti on asettunut kaupungin keskustassa sijaitsevaan satama-altaaseen.

Pelastuslaitos hälytettiin viime lauantaina kuivalla maalla pötkötellyttä poikasta auttamaan, mutta se siirtyi itse veteen pulikoimaan.

Katja Pietiläinen seurasi sitä keskiviikkona läheltä.

– Mietin, onko kaikki kunnossa, kun se köllötteli kyljellään eikä mahallaan. Se vaikutti vastasyntyneen ihmisvauvan kokoiselta, Pietiläinen kuvailee.

Pietiläisen kaveri kävi noin puolentoista metrin päässä otuksesta.

– Silloin se rupesi murisemaan, että et varmaan tule lähemmäksi, Pietiläinen kertoo.

KUUTTEJA RANTAUTUU silloin tällöin maalle keväisin, mutta hylkeisiin perehtyneen tutkijan Mervi Kunnasrannan mukaan ne ovat lähes poikkeuksetta harmaahylkeitä.

Tänä keväänä Perämeren rannikolla on nähty satoja tai tuhansia norppia, koska historiallisen huono jäätilanne ajoi ne etsimään karvanvaihtopaikkoja viimeisiltä jäiltä aivan rannan tuntumasta.

– Lensimme viime viikolla Perämerellä ja norpat näyttivät siirtyneen laajasti kivikoille. Hyvin harvoin näkee norppia niin paljon kivillä päiväsaikaan, kertoo WWF:n hyljetyöryhmän puheenjohtaja Antti Halkka.

Kunnasranta arvioi kuvien perusteella, ettei Kemin kuutilla ole ainakaan välitöntä hätää, vaikka se vaikuttaa pienikasvuiselta.

– Ei tämä hirmu pahalta näytä. Se saattaa ihan hyvin selvitäkin, Kunnasranta pohtii.

Kunnasranta ei usko, että emo enää imettäisi poikasta, vaan se joutunee pyytämään itse ravintonsa.

VAIKKA KUUTIT voivat päästää lähelle, niitä ei pidä Kunnasrannan mukaan kosketella.

– Niistä voi saada tauteja, kuten hyljesormen. Se on bakteeriperäinen tulehdus sorminivelissä, jonka voi saada, jos iho on rikkonainen ja koskettaa hyljettä.

– Nuoret norppayksilöt ovat ainoita, jotka ovat purreet minua vuosien varrella, Kunnasranta lisää.

Kuutit on tutkijan mukaan parasta jättää muutenkin rauhaan, etteivät ne kesyyntyisi.

Asiasanat

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic