Kolumnit Uutiset

Pieni uutinen isosta asiasta

Tässä meidän lehdessämmekin oli uutinen kansanedustaja Ilkka Kanervan (kok.) vapautumisesta kaikista Nova-syytteistä valjusti yksipalstaisena Vapun päivänä viitossivulla.

Valituslupaa korkeimmalta oikeudelta ei herunut ja hovin vapauttava päätös jää voimaan. Hiukan isompi uutinen olisi ollut paikallaan.

Kanervasta ja Novasta revittiin aikoinaan isoja juttuja, joilla iltapäivälehdet myivät monta painostaan. Toimitusten verikoirat olivat heti kiivaassa ajossa vainutessaan mojovan lööpin. Kukaan ei jahdin vimmassa ehtinyt tarkistaa, miten maakuntakaava syntyy.

Korkeimman oikeuden päätös on pitkä nenä apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeelle, joka tovin kellotteli kansakunnan sankarina. Vähänkin kaavaprosessista tietävä älysi heti, ettei syyte menesty.

Johtipa Varsinais-Suomen maakuntahallitusta millainen satraappi tahansa, hän ei yksin päätä, missä Toivo Sukari sohviaan kauppaa.

Kanervaa yksin oli turha lahjoa ja hänen vieraitaan kestitä, kaavasta päättäjiä on kymmeniä ja viimeisenä niittinä valtioneuvosto.

Nova-vyyhden siviiliuhri, suuren nuotan sivusaalis, rovaniemeläinen maitotilallinen ja entinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ari Ruotsalainen (kesk.) vapautui Kanervan tapaan kaikista syytteistä. Piinkovana politiikan ammattilaisena Kanerva kesti kiirastulen suuremmitta vaurioitta.

Sen sijaan Ruotsalaisen kelpo nosteessa ollut poliittinen ura katkesi tai ainakin keskeytyi. Kun epäilyt lahjomasta kelkkatehtaan kaavoituksen vaiheilla olivat päällä, jo etukäteen konnaksi leimattu mies ei tohtinut ryhtyä kansanedustajaehdokkaaksi eikä pyrkinyt edes kaupunginvaltuustoon.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske polkaisi pieksunsa paskaan, kuten Lapissa asia osuvasti ilmaistaan. Luulisi laamannia ottavan ihan oikeasti pattiin ja ammattimiestä edes hiukan hävettävän. Kohun kuumina hetkinä juuri hän leuhotti mediassa uhoamassa, että hän jos kuka kitkee poliittisen korruption Suomesta. Jaa minkä korruption?

Oikeastaan on aika hyvä kysymys, luetaanko valtakunnansyyttäjän virastossa ja käräjäoikeuksissa ollenkaan samaa lakikirjaa kuin hovissa tai korkeimmassa oikeudessa. Käräjäoikeudessa ollaan vetelät housuissa heti, kun syyttäjänä on itse Kalske. Kovat tuomiot lätkäistään kaiken varalta, meni syteen tai saveen, koska jo etukäteen tiedetään siitä valitettavan.

Tuskin Kalske on ainoa, jota Kanervan vapauttaminen harmittaa. Moni tavallinen kansalainen oli varma, että nyt Lokalahden pojan lento vihdoin katkeaa. Ei se katkennut edes tekstareihin maankuululle tanssitaiteilijalle, mutta maksoi sentään ministerin paikan.

Ehkä kansan syvien rivien kiukku edes vähän laantuu, kun pääsee nimettömänä raivoamaan kansanradioon tai nettipalstoille. Ne ovat oivallisia kanavia paljastaa kaikkien herrojen, tuomareista lähtien, olevan samassa juonessa pientä ihmistä vastaan.

Kalske pesköön pieksunsa ja jatkakoon työtään, joka hänellekin on elinikäistä oppimista.