Uutiset

Pieniä kakkuja, suuria muistoja

Keksejä on syöty läpi ihmiskunnan historian, siitä lähtien kun sokerin käyttö keksittiin entisen Persian alueella. Keksien suosion takana on ollut niiden säilyvyys, ravintoarvo ja edullisuus.

Itse tehty pikkuleipä tuo mieleen muistoja mummolasta ja juhlista. Tilanteisiin liittyy haikeutta ja nostalgiaa.

Tekeminen vaatii aikaa ja harjoitusta. Harva saa lusikkaleivistä ensimmäisellä kerralla täydellisiä. Siinä on itse leivottujen pikkuleipien salaisuus; kaikessa yksinkertaisuudessaan ne vaativat keskittymistä ja rakkautta.

Lusikkaleivät ovat suomalaisen kahvipöydän tunnetuimpia pikkuleipiä. Ruotsalaiset rakastavat ”kolasnittereitä”, ranskalaiset vohveleita. Yhdysvalloissa lapset himoavat suklaahippukeksejä.

Perinteisissä pikkuleivissä tärkeintä ei ole täydellinen muoto, vaan maku. Itse tehdyt suupalat erottuvat suuremmastakin kakkupöydästä. Ja jäävät mieleen.

Ranskalaiset vohvelit

noin 20 kpl

3 dl vehnäjauhoja
200 g voita
6 rkl kylmää vettä

Täyte:

100 g voita
3–4 dl tomusokeria
1 keltuainen
1 tl vaniljasokeria
1 rkl kahvia

Nypi voi ja jauhot sekaisin. Lisää joukkoon vesi ja sekoita. Laita taikina jääkaappiin noin tunniksi.

Kauli taikina jauhotetulla alustalla ohueksi, noin kolmen millimetrin paksuiseksi levyksi. Leikkaa taikina taikinapyörällä tai pizzaleikkurilla tasakokoisiksi, sivuiltaan noin kolmen sentin mittaisiksi neliöiksi. Nosta varovasti lastalla, pyöräytä sokerissa ja nosta leivinpaperin päälle. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes pinta saa kevyttä väriä.

Valmista täyte sekoittamalla voi, tomusokeri, keltuainen, vaniljasokeri ja kahvi keskenään tasaiseksi tahnaksi.

Täytä jäähtyneet vohvelit varovasti voikreemillä. Keksit säilyvät jääkaapissa noin viikon.

Valkosuklaa- karpalokeksit

noin 40 kpl

220 g voita
1 ¾ dl valkoista sokeria
1 ¾ dl fariinisokeria
1 vaniljatangon sisusta
1 kananmuna
5 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
½ tl suolaa
2 dl kuivattuja karpaloita
250 g valkosuklaata

Vaahdota pehmeä voi, sokerit ja vanilja. Lisää kananmuna ja sekoita joukkoon. Sekoita keskenään kuivat aineet ja sekoita taikinan joukkoon. Lisää lopuksi karpalot ja pieneksi hakattu valkosuklaa.

Nosta leivinpaperin päälle vähän golfpalloa pienempi pallo ja paina hieman litteämmäksi. Paista 200 asteessa noin 10–12 minuuttia, kunnes keksit saavat väriä.

Lusikkaleivät

noin 25 kpl

200 g voita
1 ½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
4 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
Väliin
inkiväärihilloketta tai vadelmamarmeladia
Päälle
erikoishienoa sokeria

Lusikkaleipiä varten kannattaa tarkistaa löytyykö kotoa syvää pikkulusikkaa. Näin pikkuleipien muotoileminen onnistuu helpommin.

Kiehuta voita teräskattilassa miedolla lämmöllä noin 10–15 minuuttia, kunnes voi muuttuu karamellin väriseksi. Aluksi hera nousee pinnalle, mutta sulaa sitten vähitellen näkymättömiin. Varo, ettet polta voita. Valitse iso kattila, niin voi ei pääse roiskumaan ympäriinsä.

Ota kattila pois levyltä, jäähdytä hetki ja sekoita joukkoon sokerit.

Anna jäähtyä kunnolla.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi taikinan joukkoon. Sekoita ja anna jähmettyä jääkaapissa noin tunnin ajan.

Kauhaise pikkulusikalla taikinasta nokare ja tasoita pinta mahdollisimman tasaiseksi esimerkiksi veistä apuna käyttäen. Liu’uta varovasti uunipellille leivinpaperin päälle niin, että kupera puoli tulee ylöspäin.

Paista uunin keskitasolla 170 asteessa noin 10–12 minuuttia ja nosta pois ennen kuin ne alkavat ruskistua.

Anna jäähtyä kunnolla. Täytä sitten varovasti hillolla ja pyöritä vielä sokerissa.

Ruotsalaiset inkiväärikeksit

noin 25 kpl

100 g pehmeää voita
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria tai hyppysellinen aitoa vaniljaa
2 rkl tummaa siirappia
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl ruokasoodaa
1 tl inkiväärijauhetta
ripaus suolaa
1 rkl hienoksi hakattua tuoretta inkivääriä

Vatkaa pehmeä voi, sokeri, siirappi ja vaniljasokeri vaahdoksi sähkövatkaimella. Sekoita toisessa astiassa jauhot, ruokasooda, inkiväärijauhe ja suola ja sekoita voi-sokeriseoksen joukkoon. Lisää vielä pieneksi hakattu inkivääri ja sekoita.

Anna taikinan seistä noin puoli tuntia jääkaapissa.

Muotoile taikinasta kolme tasaista tankoa ja painele ne kostutetulla haarukalla litteiksi levyiksi.

Paista 175 asteessa 12–15 minuuttia, kunnes keksit ovat saaneet vähän väriä. Anna jäähtyä muutama minuutti ja leikkaa tangoista vinoittain haluamasi kokoisia keksejä.

 

Vilja Pursiainen