Uutiset

Pieniäkin opetus- ryhmiä löytyy

Opetustoimen säästöt Suomen kunnissa on venytetty jo äärimmilleen. On hyvä, että Hämeenlinnan kireä tilanne herättää arvokeskustelua siitä, mihin kunnat haluavat veroeuroja panostaa.

Uutena luottamushenkilönä ihmetyttää se, miten terveyden- ja sairaanhoidon menot voivat kunnissa nousta jatkuvasti ilman, että kuntien päättäjät voivat asialle mitään.

Päätösvaltahan näissä asioissa on kuntayhtymällä tai sairaanhoitopiirillä, joihin edustajat on kuitenkin valittu kuntien luottamushenkilöistä.

Kun tälle menoerälle ei voida mitään, on säästön kohde jo vuodesta toiseen ollut perusopetus. Ensin suurennetaan opetusryhmiä ja sitten tarkastellaan kouluverkkoa (lue: lopetetaan pienet yksiköt).

Terveydenhoidossa tavallisella perheellä on valinnan varaa: jos en jaksa jonottaa, voin mennä yksityislääkärille. Entä perusopetuksessa?

Valinnan vaihtoehdot on vähissä, yksityistä vaihtoehtoa ei täällä ole. Valistuneiden perheiden kannattaa valita asuinpaikkansa siten, että lapsi voi käydä koulua turvallisesti, kohtuullisen kokoisessa ryhmässä saaden hyvät elämän eväät.

Tervetuloa asumaan Hattulaan, Kosken kyläkoulun lähikylille.

Täältä löytyy vapaita tontteja aivan kyläkoulun läheltä, koulussa on tilaa (oppilaita yhteensä noin 20) ja päivähoitoryhmis aloittanee syksyllä koulun pihapiirissä.

Yhteisöllistä, turvallista ja lähellä kaupunkia (noin 15 km Hämeenlinnan torilta)!

Jos muutto ei ole mahdollista, kannattaa perheiden myös miettiä lasten kuljettamisen mahdollisuutta. Koulukyyti on ihan yhtä pitkä maalta taajamiin kuin taajamista maalle.

Outi Pohjanvirta

kasvatustieteen maisteri

puheenjohtaja, Kosken koti- ja kouluyhdistys

Hattulan sivistyslautakunnan jäsen (kok.)