fbpx
Uutiset

Pienikätinen kosmonautti kärsi matkapahoinvoinnista Viralassa

Kosmonautti Juri Gagarinin vierailu Hämeenlinnassa 50 vuotta sitten on tapahtuma, jonka moni kaupunkilainen vieläkin voittaa. Matti Laakkonen sai puristaa hetken ensimmäisen avaruudessa käyneen miehen kättä – ja hämmästyi sen pienuudesta.

“Sitten musta, todella suuri auto tuli ja pysähtyi. Auton merkkiä en muista, mutta samanlaisia diplomaattien autoja näki joskus, kun ne olivat matkalla Sirola-opistolle. Gagarin, joka istui takana, avasi ikkunan ja kätteli ikkunasta muutamia auton viereen kiirehtineitä pikkupoikia Olin onnekas, kun Juri Gagarin kätteli myös minua. Hänen kätensä oli pieni ja puristus hento. Olin odottanut jotain suurta ja todella voimakasta puristusta – olihan mies sentään käynyt avaruudessa”, muistelee hämeenlinnalainen Matti Laakkonen 50 vuotta vanhaa tapahtumaa Hattelmalan harjulla.

Samaan aikaan harjulla viritteli kameraansa laukaisuvalmiiksi Hämeen Kansan kuvaaja Erkki Isakov. Gagarin oli myöhässä ja pikkupojat temmelsivät hermostuneina näköalatasanteen ympäristössä. Avaruuslentäjän viralliset vastaanottajat, kaupunginjohtaja Mauno Kauppila ja Suomi-Neuvostoliitto-Seuran puheenjohtaja Harald Toivola, odottivat hermostuneina sankaria tornissa, kun musta auto lipui paikalle. Kuulopuheiden mukaan myöhästyminen johtui siitä, että Gagarin olisi tullut matkalla huonovointiseksi ja pysähtynyt lepäämään Viralan leirintäalueella.

Isakov kuvasi sankaria innostuneesti, sillä kyse oli nuoren valokuvaajan ensimmäisestä isosta keikasta.

– Onnittelin häntä Venäjäksi siitä, että hän selvisi hengissä takaisin maan pinnalle. Gagarin ei vastannut mitään. Ehkä hän ei kuullut sanojani, sillä paikalla oli niin kova meteli, Isakov kertoo.

Kun kymmenvuotias Matti Laakkonen ja Gagarin kättelevät, otti Erkki Isakov ikimuistettavasta hetkestä kuvan. Seuraavan päivänä kyseinen kuva julkaistaan Hämeen Kansassa.

“Olin silloin varmasti maailman onnellisin kymmenenvuotias poika. Lehtileike on tällä hetkellä kehystettynä kotimme seinällä”, Matti Laakkonen kertoo.

Erkki Isakov ehti tehdä Hämeen Kansan jälkeen pitkän uran Hämeen Sanomien valokuvaajana. Hänen kameraansa tallentui kuvia myös monista julkisuuden henkilöistä. Prinssi Philip ja presidentti Urho Kekkonen eivät kuitenkaan sävähdyttäneet miestä samalla tavalla kuin Gagarin teki.

– Gagarinissa oli sitä jotakin. Hän oli huippu.

Kansanjuhla torilla
Avaruuslentäjä sai koko Hämeenlinnan liikkeelle heinäkuisena lauantaina 50 vuotta sitten. Varsinainen kansanjuhla järjestettiin torilla, jonne vierasta varten oli rakennettu puhujakoroke. Hämeen Sanomissa neuvostoliittolaissankaria ei seuraavan päivän lehdessä suuresti noteerattu, mutta syykin selviää: Gagarinin kanssa huomiosta kilpaili presidentti Urho Kekkonen, joka avasi Kanta-Hämeen maatalousnäyttelyn Hämeenlinnassa samana päivänä.

Juri Gagarinin Suomen vierailu oli tarkkaan ohjelmoitu ja hän poikkesi Hämeenlinnassa matkalla Tampereelle. Hattelmalan harjulta hänet kuljetettiin torille, jossa hän väkijoukon hurratessa kiipesi puhujakorokkeelle.

Hauholla asuva Antti Karttunen muistaa vieläkin Gagarinin saapumisen torille.

“Olin silloin 12-vuotias ja asuimme Vanajan autotehtaan alueella Hongistossa. Uteliaisuuttani lähdin polkupyörällä kaupunkiin. Torilla oli väkeä paljon ja seisoin Linnankadulla vastapäätä kirkkoa, kun mustien autojen saattue lipui ohitse. Gagarin istui mustan Volgan takapenkillä, auto pysähtyi juuri kohadallemme ja minäkin sain puristaa suuren sankarin kättä avoimesta auton ikkunasta. Kosmonautin hymy oli leveä ja käden puristus jämäkkä.Se jäi mieleeni pitkäksi aikaa”

Hämeenlinnassa Gagarin ehti kätellä suuren joukon ihmisiä. Etenkin pikkupojat olivat innoissaan hänestä, mutta kyllä lentäjä sai nuorten naistenkin sydämet kummasti väpättämään. Sirkka Pekkanen muistaa nuoren komean avaruusmiehen yhä edelleen.

“Me nuoret tytöt oltiin tietysti ihailemassa kuuluisaa vierailijaa ja ihmettelemässä hänen rohkeuttaan. Ne olivat niin toideikkaita aikoja uudesta maailmasta ja kotimaan kehittymisestä mukavaksi elinympäristöksi. Olimme vähän naiiveja ja uskoimme hienoon tulevaisuuteen, Irwin Goodmaniin ja Beatlesiin.”

Hämeen Sanomat ei uutisessaan yhtä innoissaan avaruuden ihmemiehestä ollut: Enemmänkin toimittajaa oli häirinnyt se, että Gagarin oli puoli tuntia myöhässä. “Kun hän viimein saapui torille, huomasi hänen olevan vain tavallista lyhyemmän, hymyilevän neuvostoarmeijan majurin.”

Montaa minuuttia avaruuden ihmemies ei ehtinyt Harald Toivolan haastateltavana torilla olla ennen kuin hänet jo kiikutettiin kahville Kauppaklubille. Kahvitteluun ei ollut aikaa kuin 15 minuuttia, mutta sen aikana Gagarin ehti saada muun muassa Hämeenlinnan Ilmailuseuran viirin, jonka ojensi hänelle purjelennon moninkertainen Suomen mestari Juhani Horma. Vaikka Gagarin toivottikin Hormalle onnea ja uskoi, että tämä pääsisi joskus tulevaisuudessa mukaan avaruuteen.

Hämeenlinnasta Gagarin jatkoi matkaansa Tampereelle ja sieltä vielä Kemiin. Helsingin Messuhallissa hänen kunniakseen järjestettiin suuret juhlat jo 4. heinäkuuta. Suomesta Gagarin jatkoi maailmankiertuettaan, jonka aikana hän vieraili muun muassa Isossa-Britanniassa.

Lisää Juri Gagarinista ja tämän historiallisesta avaruuslennosta sunnuntain Hämeen Sanomissa

Menot