fbpx
Uutiset

Pienikin hetki luonnossa virkistää mielen

Paljas silmä erottaa juuri ja juuri merenlahdella kelluvan kohouman.

– Onko se mustakurkku-uikku? Riitta Karlsson kiinnostuu ja tarkentaa kameran linssin kohti tummaa täplää.

– Ei, se onkin telkkäkoiras.

Karlsson on päivittäisellä kierroksellaan Vaasan kaupunkirannoilla. Pyörän satulassa maisemat vaihtuvat verkkaisellakin tahdilla. Sitä paitsi luontoa katsellessa maisemat muuttuvat, vaikka pysyisi itse paikallaan. Siitä Karlsson pitää.

Valokuvaaminen on mukava, vaan ei ehdoton osa luonnossa liikkumista. Mikä vain käy kohteeksi: kasvit, hämähäkit ja linnut.

Joskus Karlssonista tuntuu ensin, että ei oikein löydä mitään kuvattavaa.

Sitten alkaakin tapahtua.

– Yhtenä päivänä näin ensin vain kaksi lokkiparia. Mutta kun tunnin kuluttua lähdin samasta paikasta, olin nähnyt kolmetoista eri lintulajia.

Toisena päivänä Karlsson katseli, kuinka joutsenet ajoivat telkänpoikia takaa. Pian telkkäparat joutuivat myös muniaan hautovan mustakurkku-uikun kohteeksi.

– Ei tarvita action-leffoja, kun seuraa luontoa, Karlsson nauraa.

Totta toinen puoli.

– Luonnossa liikuttu aika on pois sohvalla makaamisesta ja television katsomisesta, hän sanoo.

Karlssonin luontoinnostus sai alkunsa viisitoista vuotta sitten, kun hän hankki koiran. Sitä oli pakko ulkoiluttaa monta kertaa päivässä.

– Aloin nähdä yksityiskohtia, kun koira pysähteli haistelemaan.

Vähitellen luonnosta on tullut tärkeä osa elämää.

– Viime kesänä, kun olin vielä töissä, olin kiireinen ja stressaantunut. Mutta aina kun pääsin luontoon, stressi alkoi helpottaa, tällä hetkellä työttömänä oleva Karlsson kertoo.

– Luonnossa oma itse ja päässä pyörivät negatiiviset asiat unohtuvat ja myönteiset ajatukset valtaavat alaa. Kaiken lisäksi tämä on täysin ilmaista.

Useat tutkimukset vahvistavat Karlssonin kokemukset. Eko- ja ympäristöpsykologi Kirsi Salonen luettelee luonnon monia hyvää tekeviä vaikutuksia.

Luontokokemukset alentavat sykettä, laskevat verenpainetta ja vähentävät stressihormoneja. Ihminen kokee rentoutuvansa, rauhoittuvansa, virkistyvänsä ja piristyvänsä luonnon keskellä. Luonto vaikuttaa myönteisesti ajatteluun, keskittymiseen, tarkkaavaisuuteen ja mielialaan.

– Tätä kaikkea kutsutaan elpymiseksi, Salonen sanoo.

Luonnonvarakeskuksen professorin Liisa Tyrväisen mukaan luonnon arvostaminen liittyy nyt myös terveyden ja hyvinvoinnin megatrendiin.

– Ihmiset ovat tällä hetkellä hyvin kiinnostuneita siitä, millainen eläminen, elämäntavat ja ruoka tukevat hyvinvointia.

Useimpien suomalaisten lempipaikkaan liittyy luonto.

– Moni on kokenut luonnon voimaannuttavan vaikutuksen. Ehkä se on yhä osa suomalaista kansanperimää, Tyrväinen miettii.

Menot