Uutiset

Pienin liikkein kohti vaaleja

Kuntaministeri Mari Kiviniemestä (kesk.) tuli koruttoman mutkattomasti pääministeri, seitsemän vuotta tehtävää hoitaneen Matti Vanhasen (kesk.) seuraaja.

Kiviniemen tultua valituksi keskustan puoluejohtajaksi hänen tiensä maan ykköspoliitikoksi oli auki. Muodollisesti ratkaisun teki eilen eduskunta, joka nosti hänet pääministeriksi äänin 115-56.

Hallituksen ohjelmasta päätettiin jo viikonvaihteessa Vanhasen kakkoshallituksessa edustettuna olleiden puolueiden neuvotteluissa.

Hallituspuolueilla oli sen verran vähän keskusteltavaa, että on oikeutettua puhua minineuvotteluista ja -hallitusohjelmasta. Kiviniemen hallitus johtaa maata vaaleihin asti Vanhasen hallituksen ohjelmalla.

Ratkaisu kestää kriittisenkin tarkastelun. Hallitusohjelman avaaminen ei ole koskaan, tuskin missään tilanteessa, läpihuutojuttu. Jos näin olisi tehty, olisivat kaikki neljä hallituspuoluetta halunneet uudet puumerkkinsä ohjelmapaperiin.

Kun vaaleihin on kymmenisen kuukautta, ei suureen ohjelmaremonttiin ole aihetta. SDP tosin korostaa, ettei Suomella ole aikaa odottaa vaaleihin asti talouspolitiikan kovia päätöksiä.

Varaa tai ei, Kiviniemen hallitus valitsi oikein. Vaalien jälleen maahan kootaan uusi hallitus, jota nykyisen hallituksen ohjelmapaperit eivät sido.

Kansanvallassa tuskin kannattaa kansanvaltaa laskea taakaksi. Ilman vaaleja, uutta hallitusta ja uutta hallitusohjelmaa ei ole demokratiaa.

Monen talousasiantuntijan mukaan sen paremmin Suomen kuin maailmantaloudenkaan tilaa ei edellytä nopeita poliittisia ratkaisuja. Nyt on jopa suositeltavaa odottaa ja katsoa, mitä kansainvälisessä taloudessa tapahtuu.

Vaalien jälkeisen hallituksen pöytä on jo katettu äärimmäisen hankalilla ratkaisuilla – ne eivät suinkaan odottamalla ratkea. Hallituksen on koottava paketti verouudistuksesta, jonka suuntaviivoja kartoitti alivaltiosihteeri Martti Hetemäen työryhmän väliraportti.

Verotuksen on tuettava kasvua, yrittämistä ja työntekoa, samalla verotuksen epäoikeudenmukaisuudet on kuitenkin oikaistava. Verotuksen päivittämisessä on pakko ottaa huomioon myös kansainvälinen verokilpailu.

Selän kääntäminen kansainvälisyydelle olisi suoranaista hölmöyttä.

Verotuksesta ei voi päättää irrallaan talouden tätä nykyä kylmän tylyistä tosiasioista. Julkisen talouden tulot ja menot on saatava tasapainoon, minkä päämäärän saavuttamiseksi on sekä leikattava menoja että kasvatettava verotuloja.

Hetemäen ryhmä esittää, että työn verotusta hieman helpotetaan ja kulutuksen kiristetään. Suunta on oikea, ahkeruudesta tulee palkita, ei rangaista.

Yritysverotuksessa on esityksiä, joiden laskelmat on yrittämiselle kielteisten seurauksien välttämiseksi syytä varmentaa.

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic