fbpx
Uutiset

Pienistä puroista noruu ulkopuolinen rahoitus

Eduskuntavaalit häämöttävät reilun kuukauden päässä ja vaaliropoja kerätään kiivaasti. Hämeen Sanomat tiedusteli seitsemältä oman vaalipiirin ehdokkaalta, mikä on arvio vaalibudjetista. Vähiten rahaa ilmoitti käyttävänsä Ismo Soukola (ps.), joka yrittää tulla toimeen 1500-2000 euron potilla.

-Puolueelta tulevilla rahoilla hoidetaan yhteismarkkinointia. Ulkopuolinen rahoitus on ollut kokolailla olematonta. Tiedän, että minulle on tullut yksi 50 euron lahjoitus, mutta sekin on tullut aivan eri äänestyspiiristä vieläpä, Soukola sanoo.

Eniten rahaa ounastelevat käyttävänsä Sari Rautio (kok) ja Iisakki Kiemunki (sd), joilla molemmilla budjetin katto on 30 000 eurossa.

-Demarit ovat sopineet, että 30000 euroa on kampanjakatto. Aika hyvin se tulee siihen, voi olla, että jää vähän alle. Veikkaan, että noin 20000 euroa menee omaa rahaa ja jos 10000 euroa saisi kerättyä, olisi se ihan ookoo, kertoo Kiemunki, joka edellisvaaleissa käytti kampanjointiin 14000 euroa.


Sanomalehdessä nähdään

Ehdokkaat satsaavat näissä vaaleissa etenkin sanomalehtimainontaan, mutta rahaa kuluu myös muun muassa tienvarsimainontaan sekä kaikenlaiseen ilmaiskrääsään.

-Olen kolunnut jo kaikki lähialueen lehdet, niihin ilmoituksiin kului 3500 euroa. Tarkoituksena on laittaa myös vähän isompia tienvarsi-ilmoituksia, kertoo Satu Leppänen (kesk.)

-Rahankeruu on sujunut tähän mennessä ihan hienosti. Tilinumerolla varustettuja “kummikirjeitä” on jaettu ympäristöön, sen avulla ihmiset voivat tukea haluamallaan summalla. Keskustaväkeä täällä Rengossa on koetettu aktivoida, hän jatkaa.

Esillä ollaan myös internetissä. Sosiaalinen media ja erityisesti Facebook ovat tärkeitä väyliä näkyä, olla tavoitettavissa ja lähestyä äänestäjiä. Toisaalta nettijulkaisuista ostetaan myös mainostilaa.

-Rahaa menee eniten printtimediassa mainostamiseen. Verkkolehtiin olen muutamia bannereita ottanut sieltä täältä. Ja loput rahat menevät materiaalien painamiseen ja tilaisuuksien järjestämiseen. Jakoon tulee nappeja, t-paitoja ja tuopinalusiakin olen miettinyt, kertoo Kiemunki.

Kukaan ehdokkaista ei maininnut ostavansa mainosaikaa televisiosta.


Suhonen luottaa lainaan

Rahaa kaivetaan omasta kukkarosta ja saadaan lahjoituksena tutuilta sekä vieraammiltakin tukijoilta. Seminaarilippuja myyvät Rautio ja Kiemunki, lisäksi Rautio kerää rahoitusta myös taulukaupalla.

Pankkilainaa ehdokkaat yrittävät kartella viimeiseen asti, vaikka muutamat sitäkin ovat joutuneet ainakin pohtimaan. Lainaan kertookin turvautuvansa haastatelluista vain yksi, vihreiden ehdokas Alpo Suhonen.

-Olen lainannut pankista rahaa, tuskin muualta saankaan, hän sanoo.

-Näen tämän asian niin, että aloite tukemisesta pitää tulla selkeästi ulkopuolelta. Tuntuu kummalliselta lähteä pyytämään rahaa, viime vuosien tapahtumienkin takia. Haluan säilyttää itsenäisyyteni tässä asiassa, Suhonen sanoo.

Myös kristillisdemokraattien Teija Arvidsson kertoo vierastavansa ajatusta ulkopuolisen rahoituksen pyytämisestä.

-En ole hirveästi tehnyt sen (ulkopuolisen rahoituksen) eteen työtä, minun on aika vaikea pyytääkään rahaa. Toki kd:lla on nettisivujen kautta mahdollisuus tukea ehdokkaita, mutta muuten puolueella ei ole sellaisia “yrityskummeja” kuin esimerkiksi kokoomuksella, sanoo Arvidsson, joka käy kampanjaansa omien säästöjensä sekä tutuilta ja ystäviltään saamiensa lahjoitusten turvin.


Vaikeampaa kuin viimeksi

Ei ole helppoa rahan kerääminen viime eduskuntavaaleihin verrattuna, sen tietävät muun muassa Aino-Kaisa Pekonen (vas.), Sari Rautio ja Iisakki Kiemunki.

-Jotkut isommat konsernit ovat tehneet periaatepäätöksiä, etteivät lähde tukemaan politiikkaa, mikä on tietysti aika surullistakin. Välillä tuntuu, että politiikka on kansainvälisen asekaupan jälkeen seuraavaksi epäilyttävintä toimintaa. Kuitenkin tällainen avoin vaalirahoitus on minusta ihan ookoo meinikiä, Rautio pohtii.

Koska rahankeruun vaikeudet olivat ounasteltavissa, on esimerkiksi Vasemmistoliitossa kehitelty puolueelle uudentyyppistä rahankeruuväylää. Puolueen internetsivuilta voi käydä lahjoittamassa pieniä summia suoraan haluamalleen ehdokkaalle.

-Tämä on hyväksi havaittu konsti, tavalliset ihmiset ovat lähteneet ihan hyvin talkoisiin mukaan. Rahoitusta yritetään saada koottua pienistä summista. Minullakin on ollut nyt jo pidemmän aikaa lahjoittajia, jotka ovat lahjoittaneet kymppiä, kahtakymppiä kuukaudessa aina tilipäivänä, Pekonen kertoo. (HäSa)

Menot