fbpx
Uutiset

Pienoismallien takana on pitkä pinna ja vakaa käsi

Pienoismallin kokoaminen ja maalaaminen kysyvät kärsivällisyyttä. Oma lukunsa on pienoismallin rakentaminen alusta lähtien itse ja tehdä se oikeaan mittakaavaan alkuperäiseen nähden.

Ilman vakaata kättä eivät onnistu millimetrin mittaiseen silmään maalatut neljä eri väriä tahi asepuvun oikein asetetut laskokset valon ja varjon leikittelyineen. Ilmiömäisistä taidoista kertovat myös minikokoisen moottoripyörän toimivat ketjut, kuudestasadasta käsin näperretystä lenkistä kootut.

Sotilaskalustoa, laivoja, lentokoneita, autoja, figuureja – linnaan viikonlopun ajaksi rakennetussa pienoismallitapahtumassa on esillä satoja huolella rakennettuja pienoismalleja.

Nyt toista kertaa järjestettävässä Nordic Challenge -pienoismallitapahtumassa mukana ovat normaalien figuurien ja pienoismallien lisäksi hevospienoismalli- ja nukkekotiharrastajat.

-Näin on saatu miesvoittoiseen yleisö- ja näytteilleasettajien joukkoon mukaan naisia ja tyttöjä, kertoo Suomen Pienoismallirakentajien puheenjohtaja Marko Teerioja.

Osallistujia tämänkertaisessa tapahtumassa on Pohjoismaiden lisäksi muun muassa USA:sta, Ranskasta, Englannista ja Venäjältä. Vieraiksi Hämeen linnaan on kutsuttu useita, kansainvälisissä kilpailuissa menestyneitä pienoismallien rakentajia.


Isojen ja pienten harrastus

-Tämä on isojen ja pienten poikien yhteinen harrastus, totesivat kotona odottavaan pienoismalliin, vanhaan Miniin maaliostoksia tehneet Jani ja Jermu Koivusaari Hämeenlinnasta.

Pienoismallien keräily- ja rakentamisharrastus on perheessä siirtynyt isältä pojalle.

-Iskä innosti, kertoi Jermu valitessaan maalipurkkien rivistöstä oikeita värejä.

Jo pienenä harrastukseen sanoi hurahtaneensa myös myyntipöydän takana ahkeroinut Jarkko Turunen Lahdesta. Maalikaupoilla hän kiertää eri puolilla maata, viidessä kuudessa tapahtumassa vuoden mittaan.

-Jos jää vapaa-aikaa, rakentelen itsekin. Muutamassa vuodessa ala on siirtynyt paljolti nettiin. Parikymmentä vuotta sitten materiaaleja sai lähes jokaisesta marketista.

Nordic Challenge -tapahtumassa myös kilpaillaan ja palkitaan osaamisesta. Nuoria harrastukseen kannustetaan omilla kilpasarjoilla ja palkinnoilla.

Hämeen historiallista linnaa ja yhteistyökumppaneita Marko Teerioja kiittää oivalliseksi pohjoismaiselle pienoismallitapahtumalle.

-Hämeen linnaan tulemme tapahtuman kanssa jatkossakin, kun Suomella on järjestelyvuoro. (HäSa)

Menot