fbpx
Uutiset

Pienpanimoiden oluiden etämyynnistä päätöksiä pian – kansanedustaja kyselee nykytilanteen perustuslainmukaisuuden perään

Suomalaisten pienpanimo-oluiden määrä on kasvanut päivittäistavarakauppojen ja Alkon hyllyillä viime vuosina. Nyt yli sata kansanedustajaa ajaa kotimaisten pienpanimo-oluiden etämyynnin sallimista Suomessa. Kuva: Jane Iltanen
Suomalaisten pienpanimo-oluiden määrä on kasvanut päivittäistavarakauppojen ja Alkon hyllyillä viime vuosina. Nyt yli sata kansanedustajaa ajaa kotimaisten pienpanimo-oluiden etämyynnin sallimista Suomessa. Kuva: Jane Iltanen

Kotimaisten pienpanimo-oluiden väliaikaisesta etämyyntioikeudesta lakialoitteen tehnyt kansanedustaja Jari Myllykoski (vas.) uskoo, että asia ratkeaa jo nyt toukokuun puolella.

– Valtiovarainministeri Katri Kulmuni on luvannut käsitellä pienpanimoasiaa kuluvan kuukauden aikana.

– Hallituspuolueet jatkavat keskustelua ja hallitus päättää asiassa etenemisestä vielä toukokuussa, Kulmuni (kesk.) kertoi Twitterissä viime viikon keskiviikkona.

Eduskunnan lähipäivien työlistalle Myllykosken lakialoitetta ei ole merkitty, mutta etämyyntioikeus voi edetä juuri myös hallituksen kautta.

Myllykosken mukaan etämyynnin sallimisessa ei ole varaa aikailuun, koska koronakriisi on vienyt pienpanimoilta merkittävän osan toimeentulosta.

Tuotteiden myynti on pysähtynyt, koska ravintolat ovat olleet koronavirusepidemian vuoksi suljettuina. Kesän yleisötilaisuudet ovat toinen pienpanimoille merkittävä myyntikanava, joka sekin on tyrehtynyt, koska useita kesän festivaaleja ja tapahtumia ei järjestetä.

– Pistää miettimään, onko tilanne perustuslain mukainen. Että suomalaisella yrittäjällä ei ole samanlaista elinkeinon harjoittamisoikeutta Suomessa kuin ulkomaalla toimivalla yrityksellä Suomessa, Myllykoski sanoo.

Tullin alkuvuoden tietojen mukaan ulkomailla toimivista verkkokaupoista virtasi Suomeen yhä enemmän alkoholia.

Sosiaali- ja terveysministeriön linja on ollut, että alkoholin etämyynti Suomeen on kiellettyä.

Alkoholilaissa selkeää pykälää asiasta ei kuitenkaan ole.

Alkoholin etäosto ulkomailta Suomeen on sallittua. Etäostossa tilaaja vastaa ostetun alkoholin verojen maksusta, kun taas etämyynnissä verovelvollinen on verkkokauppa.

Ostajan täysi-ikäisyydestä on varmistuttava

Myllykosken alullepaneman lakialoitteen on allekirjoittanut yli sata kansanedustajaa yli hallitus–oppositio -rajan.

Lakialoitteen mukainen pienpanimo-oluiden väliaikainen etämyyntioikeus kestäisi vuoden loppuun. Se koskisi pienpanimoiden valmistamia enintään 5,5 prosenttia alkoholia sisältäviä juomia sekä pienempien, käsityöläisoluita valmistavien pienpanimoiden vastaavia tuotteita.

Etämyynnissä asiakas tilaa alkoholijuomien vähittäismyyntiluvan haltijalta, tässä tapauksessa pienpanimolta, panimon itse tuottamia alkoholijuomia esimerkiksi verkon välityksellä ja alkoholijuoma luovutetaan asiakkaalle vähittäismyyntipaikan ulkopuolella, vaikkapa kotiovella.

Juoman myyvä pienpanimo on etämyynnissäkin velvollinen varmistumaan asiakkaan täysi-ikäisyydestä.

Suomessa toimii noin 80 pienpanimoa.

Niiden markkinaosuus on Panimoliiton arvion mukaan kuitenkin vain noin prosentin luokkaa.

Nykyisen alkoholilain mukaan alle 500 000 litraa vuodessa tuottavat pienpanimot voivat luvan saatuaan myydä tuotteitaan itse suoraan panimosta 12 alkoholiprosenttiin asti. Yli 500 000 litraa mutta alle 15 miljoonaa litraa tuottavat panimot saavat myydä itse suoraan valmistuspaikalta 5,5 alkoholiprosenttiin saakka.

Menot