Uutiset

Pientalot pois kivikaudelta

Hämeen Sanomat uutisoi vappuaattona aiheen, joka on ollut pihaparlamenttien yksi varmasti yksi suosituimmista aiheista Hämeenlinnassa. Kaupunki kaavoittaa jatkuvasti lisää pientaloalueita ja houkuttelee niihin asumaan erityisesti lapsiperheitä ympäri Etelä-Suomea. Mutta kun alue on rakennettu, kaupunki jättää alueet viimeistelemättä vuosiksi.

Teitä ei päällystetä, luvattuja pyöräteitä ja pihakatuja ei rakenneta.

Olen asunut puolitoista vuotta uudella asuinalueella Hirsimäen kupeessa. Alueen kaikki talot on jo rakennettu ja suurin osa pihoista on laitettu, mutta tiet ovat vielä rakennustyömaana. Sama tilanne näyttää olevan naapurissa Lakeen alueella. Kaupungin itäpuolen pientaloalueidenkin tiet on jätetty sorapoluiksi. Vain samanikäisen Tiiriön asuinalueen tiet ovat saaneet päällysteen. Onkohan alue imagollisesti muita tärkeämpi?

Pientaloalueilla asuu paljon lapsia, meidänkin 12 talon tiellämme asuu 17 lasta, jotka yrittävät kulkea ja pyöräillä, pihakatualueella jopa leikkiä ja pelata karkeassa sorassa.

Lasten vaatteet ovat nopeasti rikki, sateella aina kurassa ja kuivalla ilmalla pölyssä. Kura, pöly ja sora kantautuvat kenkien mukana sisälle, vaikka kuinka yritetään hangata kenkiä puhtaiksi.

Upouusien kotien kalliisti maksetut lattiapinnat kuluvat nopeasti. Tiepöly tukkii nenät ja talojen ilmastoinnit. Koko alueen yleisilme on ränsistynyt, kun soratiet peittänyt armahtava lumipeite on sulanut. Koko alueen arvo laskee kesäksi.

Kirjoitin kaupungille Hämeenlinna-mallin mukaisen palautteen internetiin, ja kahden viikon kuluttua kaupungininsinööri Markku Vasama vastasi minulle, ettei ole rahaa laittaa teitä kuntoon. Piste. Minua kiinnostaisi tietää miksi ei ole?

Hämeen Sanomissa (HäSa 30.4.2005) Vasama ja teknisen lautakunnan puheenjohtaja Kari Tamminen kertoivat, että budjetista puuttuu 300 000 euroa, jolla asia saataisiin korjatuksi. Se ei kyllä ole kovin paljon rahaa, vain 1,5 omakotitalon hinta, pääkaupunkiseudulla ei saisi edes sitä.

Miksi on rahaa lainata miljoonia kylpylähankkeelle, päällystää Vanajanlinnan tietä julkkishäiden edellä ja kaivaa maata 700 000 eurolla Verkatehtaan alueella?

Tamminen ja Vasama itse asiassa paljastavat, että kaikki kerätyt tonttien vuokrat ja myytyjen tonttien hinnat sisältävät teiden rakentamisen. Olemme siis jo tiemme maksaneet. Missä toimitus viipyy?

Ihmettelen, opetetaanko peruskoulussa väärin, kun opiskellaan kunnan tehtävänä olevan peruspalveluiden turvaaminen kaikille. Peruspalveluita ovat oppikirjojen mukaan sosiaali- terveyspalveluiden ja peruskoulutuksen järjestäminen, kaavoitusasiat sekä teiden ja katujen yms. rakentaminen ja kunnostus (Otava, Kronikka, yhteiskuntaoppi).

Kaupungin imagoa kasvatetaan väärään suuntaan, jos tänne houkutellut lapsiperheet jätetään asumaan viljelyyn kelpaamattomaan perunapeltoon.

Kaupungin virkamiehet ja päättäjät muistakaa toukokuun budjettiriihessänne valmiita omakotitaloalueita, vaikka ette itse asuisikaan samalla alueella eikä alue olisi lähellä uutta imagonrakentajaa, asuntomessualuetta!

Marketta Hulkko-Lassila

FM, kolmen Rapa-Ripan äiti

Hämeenlinna

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic